Izaberite stranicu

Епископ Јован Пурић је рођен 24. маја/6. јуна 1965. у Мијачима, код Ваљева, од оца Радосава и мајке Зоре, добивши име на крштењу Младен. Побожни родитељи су га од малена учили побожности и црквеном животу, а одрастајући у окриљу манастира Пустиње и Ћелија код Ваљева, прима и усваја дух ревности за Господа од авве Јустина и осталих духовника који су тада живом речју и богоугодним животом напајали богочежњиве душе у то тешко време за читаву Цркву, а нарочито за Пастире. Почетком осамдесетих година XX века Промисао Божији га упућује на духовног оца Лазара (Аџића), кога ће и касније наследити на трону Игумана Острошких. Посећује Свету Земљу, Свету Гору и Јеладу.

Младен, будући епископ Јован,  уписује и са одличним успехом завршава  Богословију Светога Саве у Београду. Потом уписује Богословске студије на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду, и наставља студије у Петрограду, где са одличним успехом дипломира на тему Иконопоштовања и символике.

Замонашен је на дан Светих Мироносица Марте и Марије, 4/17. јуна 1992. у Острогу, руком Епископа захумско-херцеговачког Г. Атанасија. У чин јеромонаха рукоположио га је блаженопочивши Патријарх српски Павле, 1995. године, у Милешеви. Митрополит црногорско-приморског Г. Амфилохије га, 2001. године, уводи у Трон Острошких Игумана.

На достојанство епископског служења изабран је одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, 6/19 маја 2004. године, а блаженопочивши Патријарх српски Павле га је исте године хиротонисао у Подгорици.

Осим ових служби, владика Јован континуирано се бави и научним и педагошким радом, тако да је аутор књига: Лествица тајноводственог путовања, Острошки источник, Глас пастира из Острога, Руковети из богословља, Глас у пустињи, Света Служба Острошка, Философија и васпитање, Агиологија са химнографијом, Имена и натписи на иконама и фрескама, Богословске основе педагогије по Св. Јовану Златоусту, Богослужење и васпитање, Острошки трослов, Људско лице Бога, Химнографска егзегеза Светог Писма, Православље пред изазовима савремности.

Приредио је и Антологију молитвеног богословља (Тајна Спасења).  Уредник је и рецезент више књига и зборника, затим и црквено-просветних емисија на Радио Светигори. Сценариста и продуцент је научно-образовних ТВ серијала и књига Света Литургија и Икона.

Од 1990. године предавао је више предмета и био васпитач  у београдској и цетињској Богословији. Од 2007. године професор је Светог Писма на Академији Српске Православне Цркве у Београду. Члан је Комисије просветног одбора СПЦ, где креира наставни програм за све богословије из Догматике и Литургичког богословља. Учесник је више симпосиона и међународних конференција.

Тајном иконичног васпитања бавио се двадесет година у просветним институцијама Српске Православне Цркве, које су крунисане одбраном докторске тезе на Философском факултету – Пале, Источно Сарајево, 12. новембра 2009. године, на тему: ”Философија васпитања у делу Св. Јована Златоуста” пред члановима комисије у саставу: проф. др Бранко Летић, проф. др Симо Нешковић (ментор) и проф. др Борис Брајовић.

Ванредни је професор на Академији Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у Београду, на катедри за Иконологију, и на докторским студијама Универзитету уметности у Београду.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This