Izaberite stranicu

Из архива Митрополије

Изгореле крстаче, ватра дошла до цркве

ДАНИЛОВГРАД, 3. августа – У ноћи између понедјељка и уторка запаљено је гробље код цркве светог Николе у Бандићким Ливадама. Мјештани су огорчени овим догађајем и кажу да се до сада никада нешто слично није десило у Бандићима и да је неко желио сурово да се поигра са сеоском светињом, али и са емоцијама житеља чији су најближи овдје сахрањени. Ватра је уништила неколико крстача, сагорела разно цвијеће и дошла надомак храма.

– Када сам јуче на Илиндан дошао на гробље да запалим свијећу за своје покојне родитеље имао сам шта да видим. Дочекао ме је јак мирис паљевине, изгорела трава и што је најжалосније, изгореле крстаче и вазе са цвијећем. Нијесам могао да вјерујем да се све то десило и да је неко под окриљем ноћи, а можда и по дану, оскрнавио сеоско гробље. Сва срећа је што пламен није захватио цркву, а трагови пламена видљиви су надомак сеоског храма – каже Рајко Баровић.

Неђељко Секулић каже да је црква светог Николе најстарија у Бандићима, а да је гробље старије од храма. Међутим, то некоме није сметало да учини овај вандалски чин и на тај начин највише увриједи мјештане.

– Претпостављам да је пламен дошао од грања које је посјечено након изведених радова на преграђивању зида око гробља. Неко је грање запалио и отишао не марећи о томе да ли ће се ватра проширити и угрозити гробнице. Уколико је неко хтио да очисти гробље требало је да контролише ватру, а не да је слободно остави да она уради свој посао и сагори крстаче и направи осталу штету – каже Неђељко и показује нам гроб своје супруге изнад којег је сагорела крстача, а уништено је и цвијеће које је породица ту оставила.

Наши саговорници објашњавају да у посљедње вријеме имају велике муке са појединцима који су преградили зид гробља и блокирали сеоски пут којим се долазило на сахране и саучешћа. Они сматрају да је неко илегално подигао зид и тако преградио стазу коју су Бандићи користили вјековима уназад. Поред тога, несавјесни градитељи су повриједили и црквену имовину, јер гробље и земљиште око њега припада Црногорско-приморској митрополији.

– Позивамо све наше мјештане, али и остале који овдје више не живе, а чији су преци овдје сахрањени, да што прије обиђу гробље, очисте гробнице и доведу ово мјесто у стање какво је прије било. Нека то што прије ураде, јер овако како данас изгледа срамота је да остане – кажу Рајко и Неђељко.

Наглашавају да нису сигурни када је ватра запаљена, али да по мирису и гомилама пепела који су се јуче током дана још димили, могу претпоставити да се то десило у ноћи између понедјељка и уторка или јуче у раним јутарњим сатима. Наши саговорници опомињу да се овако никада више не деси, јер су гробља светиња за сваког појединца и да је недопустиво да неко несметано пали ватру на гробљу и тако прави штету и вријеђа људска осјећања. Они додају да ће убудуће много више пазити на гробље, иако се и до сада о њему бринуо Црквени одбор.

И ове године, као и претходних, трава је била покошена, па није било разлога да било ко пали ватру.

– Било, не поновило се – закључују Рајко и Неђељко.

И.М.

Извор: Дневни лист ДАН

Pin It on Pinterest

Share This