Select Page

Из архива Митрополије

Дан славља и духовног јединства

ПОДГОРИЦА, 3. августа – Љешњани и Ровчани и ове године су традиционално прославили Илиндан на Вељој гори, гдје су присуствовали литургији коју је служио парох Ђуро Томовић и окупили се пред црквом Светог Илије.

Организатор скупа Боро Глобаревић подсјетио је да је црква саграђена прије 310 година, а обновљена 2000. године, откада се Љешњани и Ровчани сваке године окупљају на том мјесту.

– За Љешњане је ово дан славља и инспирације, дан духовног јединства Лешњана и Ровчана, јер су оба племена збратимљена кроз рад на овој богомољи – казао је Глобаревић.

Маринко Влаховић из Роваца рекао је да су са Љешњанима увијек били велики пријатељи.

– Ровачки војвода Вуксан Булатовић је овдје цркву саградио, али уз помоћ Љешњана. Кнез Богдан из Љешанске нахије преселио се у Ровца и од њега се доста братстава изродило. Скуп на Илиндан испред цркве Светог Илије је симбол осјећања пријатељства између ова два племена – казао је Влаховић.

Рајко Кажић је казао да се од 2000. године, кад је обновљена црква, сваке године окупљају са браћом Ровчанима и свим људима добре воље који желе да дођу на Вељу гору.

– Ово је велики догађај, не само за два племена, већ и за читаву Црну Гору. Веља гора је значајно мјесто, као и овај храм пред којим смо се окупили. Надам се да ћемо се овдје увијек окупљати и долазити, а вјерујем да ће то чинити и млађе генерације – казао је Кажић.

У оквиру културно-умјетничког програма наступили су драмски умјетник Гојко Бурзановић, народни гуслари Светозар Зековић, Божо Радуловић и Радован Ђуришић, као и књижевници Слободан Чуровић и Рајко Раичковић.

П.Д.

Извор: Дневни лист ДАН

Pin It on Pinterest

Share This