Izaberite stranicu

СВЕТИ СТЕФАН, 3. августа – Црква Александра Невског на Светом Стефану, око чије обнове се дигла велика прашина, срушена је давне 1959. године уз сагласност тадашњег Завода за заштиту културе, а комисија за верска питања је понудила цркви одштету у новцу али “да не тражи рестаурацију”.

То потврђује јеромонах Димитрије Лакић, игуман најстаријег паштровског мнастира Прасквица, који се налази изнад елитног летовалишта. Пре него што је 1960. године постао град хотел, Свети Стефан, најпривлачније полуострво на целом Јадрану, имао је четири цркве. Једне од њих, због које се током пролећа и лета ове године дигла велика прашина, поодавно нема, а о њеном “нестанку” се веома мало знало.

– Ја сам поодавно, знатно пре него што је Свети Стефан уступљен у вишедеценијски закуп сингапурској компанији “Аман ризорт”, упозорио да цркву Александра Невског треба обновити. Тада сам покушао да објасним широј јавности како је то једна црква “нестала” приликом реконструкције некадашњег престоног острва племена Паштровићи у град хотел – каже за “Новости” јеромонах Димитрије.

ПРОТЕСТИ МЕШТАНА ПРИЛИКОМ рестаурације града хотела пре две године је откривен доњи део порушене цркве Александра Невског. Тада су Одбор за обнову храма у Паштровићима И Митрополија црногорско-приморска направили пројекат обнове ове старе цркве. Мештани су сакупили новац и почели обнову у априлу ове године. Но, убрзо је одлуком власти порушен зид који је подигнут на темељима старе цркве, због, како је речено, дивље градње. Било је пуно протеста мештана, неколико њих је притворено и осуђено летос када су руским новинарима омогућили да погледају темеље цркве, а из Паштровића је у Босну, одакле је родом, протеран парох Синиша Смиљић.

Он истиче да су на острву, које ће касније бити повезано с копном, саграђене четири цркве. Најстарија, посвећена св.Архиђакону Стефану, изграђена је 1464. године и по њој полуострво добија име. Највећа црква, удаљена свега метар од ове посвећене св. Стефану, изграђена је 1885. и посвећена је Преносу моштију светог архиђакона Стефана (15.август).

Трећа је скромних димензија и налази се југоисточно од хотелске рецепције и посвећена је Преображењу Господњем. Живописана је 1693. године, а данас су остали делови живописа Успења Пресвете Богородице, изнад улазних врата.

Друга црква по старости, посвећена Рождеству Пресвете Богородице, саграђена је у 15. веку. Године 1937. на молбу краљице Марије Карађорђевић (југословенска династија је имала летњиковац у суседном Милочеру) преименована је у храм Светог Александра Невског. Освећење преименоване цркве извршио је тадашњи парох, касније протојереј-ставрофор, Павић Радоњић. Дуборез и иконе радила је позната новосадска сликарска школа.

– Рушење те цркве је започето 10. августа 1959. године, прича јеромонах Лакић. – Тадашњи настојатељ манастира Прасквице игуман Борис Кажанегра намеру власти пријављује Народном Одбору у Будви и тражи “да ствар предупреде”. Добио је одговор да је Завод за заштиту споменика културе у Црној Гори дао пристанак, нажалост, да се може олтарски део цркве порушити и направити тераса! Игуман Кажанегра је утврдио на лицу места да се ради о рушењу готово целе цркве.

Правни заступник Ангелина Радуловић је тих дана посетила Завод за заштиту споменика културе и том приликом јој је речено “да је Завод сматрао да црква треба да буде сачувана каква је била у прошлости, а да је дозвољено рушење само новодозиданог дела”. Завод је, рекао јој је тада његов директор Милутин Пламенац предузео све што је било у његовој моћи, “али случај се догодио”. Из Комисије за верска питања у ондашњем Титограду, речено је да “црква треба да се задовољии одштетом у новцу и да не тражи рестаурацију”.

Део иконостаса из порушене цркве пренет је у малу цркву Светог архиђакона Стефана, а остатак се налази у манастиру Прасквица.

ОБЕЋАЊЕ

ВЛАДА Црне Горе се обавезала да ће цркву обновити након изучавања свих докумената из њене историје, у габаритима из средњег века. Црква ће, рекли су у Влади, вратити старо име – Свете Госпође.

Извор: Вечерње новости

Pin It on Pinterest

Share This