Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 2. августа – Жупљани, Морачани, Пипери, Ровчани и Загарчани окупиће се данас, на Светог пророка Илију, код Нишиног киљана, на Лукавици, на Свету литургију која ће почети у 9 часова у цркви Св. пророка Илије, а коју ће служити протојереј, ставрофор Алекса Павловић, са свештенством.

Планирано је да Илинданску бесједу у име Загарчана домаћина славе одржи др Велизар – Вељо Велимировић, а скуп ће благословити јереј Предраг Шћепановић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступиће пјесници Момир Војводић, Радован Радовић, Милица Бакрач, Милан Рајовић, др Трипко Драганић, Милојка Јововић, и гуслари Миладин Анђелић, Вучина Банашевић, Јован Лакићевић, Драгомир Перовић и Жељко Бугарин, као и глумац Велизар Касалица. Водитељ програма биће Љубисав Бијелић- Морачанин.

Хаџи Радован Радовић, архитекта и пројектант каже да је градња храма, почела прије четири године, те да су уз много напора и недаћа успјели да изграде ову јединствену љепотицу од 45 метара квадратна.

– Успјели смо да овај храм доведемо до крова, да на њему засија крст и да се са њега зачује звоно које ће звонити нашим потомцима кроз вјекове и спајати наше душе са душама наших предака. Иако је Лукавица планина која је дивља и сурова, она је толико лијепа. Зато смо настојали да на планини која је извајана Господовом руком ништа не пореметимо и повриједимо, већ да човјеку омогућимо да може да се помоли. Новоизграђеним храмом простор је оплемењен. Љетос је урађена и капија на огради око храма и нешто ситнијих радова, колико су дозвољавале финансијске могућности, казао је Радовић.

Радовић наглашава да упркос кризи и недостатку средстава проф. др Вељко Милутиновић, са Електротехничког факултета у Београду донирао је фреску пророка Илије урађену у мозаику.

– Своје мјесто нашла је на западној, улазној страни храма, са унутрашње стране, а простор око ње у површини од око 30 метара квадратних је фрескописан. И та инвестиција је поклон др Милутиновића. Изградњом тротоара око храма архитектонски смо заокружили једну цјелину. Поставили смо и иконе на иконостасу, и урадили доста тога на огради око храма, каже Радовић, додајући да се надају како ће уз помоћ донатора и вјерног народа и браственика пет племена завршити и радове на унутрашњости и око храма.

Л.Н.

Извор: Дневни лист ДАН

Pin It on Pinterest

Share This