Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/30201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8983/U%20ZIZI_30.07.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 30. јула (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством службу великог освећења и Свету архијерејску литургију у обновљеној цркви Светог пророка Илије на Мокринама код Херцег Новог.

Владици је саслуживао надлежни парох јереј Владан Пантелић са свештенством Митрополије.

„Ми смо се опредијелили за небеско царство којим освештавамо земаљски живот, земаљско царство, земаљско живљење“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјерницима. „Освећујемо га, просвећујемо га и претварамо наш хљеб земаљски у хљеб који силази с неба, у Тијело Христово којим се причешћујемо на Светој служби Божјој“.

„Тим Тијелом и Крвљу Христовом се сједињујемо са Живим Богом и постајемо једно и заједно једни са другима. Зато се и граде храмови, зато се и обнављају храмови, зато је обновљен и овај храм да би кроз њега и преко њега Бога примили, са Богом се срели, да би се у њему и преко њега сјединили с Богом и једни са другима јединством вјечним и неразоривим“.

„То јесте смисао Цркве Божије Христове, Свете Богочовјечанске заједнице коју је Христос основао Својим Распећем, Својом смрћу, Својим Васкрсењем и Вазнесењем, послањем Духа Свога Светога на Своје ученике и апостоле прве и слањем тога Духа на све Његове ученике, на све који се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога у свим земаљским народима до данас и до краја свијета и вијека“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Владика је додијелио новоустановљено одликовање Српске Патријаршије – орден Светог краља Милутина, први у нашој Митрополији, Николи Ниши Гојковићу из Херцег Новог за ревност и помоћ у градњи Светиња Божјих у Херцег Новом и широм православне Боке.

Благодарећи на великом признању Никола Гојковић је рекао да је орден који му је додијељен заправо велика обавеза за његов даљи рад. „Захваљујем се свима који су ме предложили и ово не схватам као награду, већ као обавезу да наставим истим путем, да помогнем и више, ако будем могао“, рекао је он.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201107[/picasa]

Митрополит Амфилохије је на синоћњој вечерњој служби у манастиру Дуљево замонашио искушеницу Марију, давши јој монашко име Ариадна.

„Наша сестра Ариадна је примила то име да би јој Света Ариадна била путоказ, покровитељка, васпитачица на њеном монашком, свежртвеном путу, да би као и она служила Господу вјерно у све дане свога живота“, рекао је Владика Амфилохије након чина монашења.
И.Р./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This