Select Page

БЕОГРАД, 28. јула – Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије негирао је да је Његово Високопреосвештенство митрополит волоколамски г. Иларион, „шеф дипломатије“ Руске Православне Цркве, предложио да се Митрополији црногорско-приморској да „конфедерални статус“ унутар Српске Православне Цркве.

Неки београдски медији – а није тешко погодити који и какви – пренели су ту информацију, образлажући тобожњи предлог наводном потребом смањења „напетости“ Српске Цркве са црногорском државом и међу православним верницима у Црној Гори(!).

Владика Јоаникије је подгоричким Вијестима саопштио да је био учесник разговора у Патријаршији Српској у Београду, где се митрополит Иларион састао са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем, члановима Светог Синода и министром Вуком Јеремићем, при чему нико није изустио ниједну реч о „конфедералном статусу“ Цркве у Црној Гори, исфабрикованом у лажљивој пропагандној машини листа Danas и других сличних „извора“ у Београду, а затим пропраћеној изобилним „коментарима“ и „анализама“ за ту прилику повампиреног Мирка Ђорђевића и њему подобних „аналитичара“.

“Могу да кажем да није било ријечи ни о каквој конфедерацији. Руска Православна Црква, преко свог званичног представика, митрополита Илариона, и овог пута је дала снажну подршку јединству Српске Православне Цркве и канонском поретку на цијелом подручју њене осмовјековне јурисдикције”, изјавио је владика Јоаникије.

Он је за Вијести истакао и да сматра да није пристојно да препричава „искрени разговор, који је протекао у потпуном разумијевању и братској љубави“.

Извор: Српска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This