Izaberite stranicu

[audio: http://www.svetigora.com/audio/download/8948/Press_Podgorica_21.07.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 21. јула (Светигора прес) – Другог дана боравка Митрополит Иларион се сусрео са Премијером Црне Горе г. Игором Лукшићем, гдје је још једном поновио став Руске Цркве да у Црној Гори постоји канонска Српска Православна Црква у оквиру које се на територији Црне Горе налазе Митрополија Црногорско-приморска, Епархије Будимљанско-никшићка, и дијелом Захумско-херцеговачка и Милешевска.

Премијер Лукшић је истакао да у Црној Гори живи огромна већина људи који се декларишу као вјерници, што је потврдио и посљедњи Попис становништва, а нарочито је то интересовање за вјеру присутно код младих људи. Он је додао да то све обавезује и државу да поштује канонско устројство Цркве, као и да очекује од Православне Цркве да поштује устројство Државе (овдје можете прочитати саопштење из Кабинета Премијера).

ГАЛЕРИЈА

Посјету Црној Гори митрополит Иларион је завршио обраћањем медијима на Прес конференцији у Подгорици. Присуство скоро свих медија потврда је важности и значаја посјете Митрополита Илариона Митрополији Црногорско-приморској и држави Црној Гори.

Митрополит Иларион рекао је присутним новинарима да је у Црну Гору дошао по благослову Његове Светости Патријарха Кирила и да се у током дводневног боравка сусрео са највишим државним званичницима.

Високопреосвећени Митрополит Иларион говорио је о вишевјековним везама и о богатој традицији односа Русије и Црне Горе и ова  два народа које обједињује православна вјера.  Он је истакао да је Црна Гора  вишенационална земља, али да као и у Русији, тако и у Црној Гори постоји  Црква већине, а то је Црква на чијем се челу налази Митрополит Амфилохије.

Он је изнио став који је неколико пута поновио у разговору са највећим дрђжавним функционерима да јединство Православне цркве је изнад политичких и државних граница, наводећи бројне примјере широм Православне Васељене у којима се границе Цркве не поклапају са политичким границама. Митрополит Иларион је рекао да је слушао како су православни у Црној Гори подијељени али да се он не слаже са тим мишљењем. У Црној Гори постоји канонска Православна Црква којој припада огромна већина православних и једна мала група самозванаца који себе покушавају представити за Цркву.

Он је нагласио да са канонске тачке гледишта не може постојати двије Цркве на једној територији, као што на једној територији не може постојати двије државе, као и чињеницу да би једна Црква постала Аутокефална није довољно појава и формирање једне државе, јер када би се сваки пут када се формира нека држава, формирала и аутокефална Црква имали би 150 Цркава.

Инсистирање на подјели Православне Цркве на националној основи је само покушај слабљења Цркве а не њеног изграђивања. У Православној Цркви постоји јасна граница између каноске Цркве и расколника, који су увијек остајали на маргини и временом нестајали. Митрополит Иларион је закључио да је одговорност и на држави и на политичарима, као и на медијима како се односе према расколницима, јер подржавајући их разарају јединство Православне Цркве.

Митрополит Амфилохије је заблагодарио Митрополиту Илариону, истакавши да је он други човјек Руске Цркве и да ће његова посјета и искуство које има Руска Православна Црква допринијети рјешавању бројних питања која постоје у Црној Гори у односима Цркве и Државе.

Митрополиту Илариону је ово била прва званична посјета Митрополији Црногорско-приморској и држави Црној Гори.

Н.П.

Овдје можете прочитати извјештај са сајта ОВЦС Московске Патријаршије на руском језику

Pin It on Pinterest

Share This