Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8945/sa_sudjenja_Mitropolitovog_20.07.2011.mp3] Изјава адвоката Далибора Каварића

ПОДГОРИЦА, 20. јула (Светигора прес) – Данас је у Подручном органу за прекршаје у Подгорици настављено суђење Високопреосвећеном Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Господину Амфилохију кога Више државно тужилаштво у Подгорици терети за „говор мржње“.

Због дочека високог госта из Московске Патријаршије, Митрополита волоколамског Илариона, предсједника за спољне црквене везе Московске Патријаршије, Митрополит Амфилохије није био у могућности да се одазове позиву на данашње рочиште, али су се на суђењу појавили његови браниоци – господа адвокати Војислав Ђуришић и Далибор Каварић.

Браниоци Митрополита Амфилохија су још једном најприје затражили одгађање суђења, а потом, након што су одбијени, и изузеће судије Беговић и предсједника подгоричког Суда за прекршаје Срђана Ђуровића, будући да ни овај пут, по ријечима адвоката Ђуришића,  нису обезбјеђенa три основна правна начела – јавност, правичност тиме и законитост и право на одбрану.

Данашњем претресу присуствовала су свега четири новинара, од око 20 колико их је дошло, што је, по ријечима адвоката Ђуришића, кршење права јавности суђења.

Ђуришић је затражио одгађање суђења и због тога што он и други бранилац, адвокат Далибор Каварић нијесу имали свој сто, а упућени су да сједе на столицама предвиђеним за оптужене.

“Законом је изричито речено да је предсједник прекршајног органа дужан обезбиједити услове за суђење, па ако треба и изван зграде прекршајног органа”, објаснио је Ђуришић.

Новинарима окупљеним испред Суда, Ђуришић је рекао да инкриминисане ријечи, чак и истргнуте из контекста, што је случај у Захтјеву за покретање прекршајног поступка, који је поднио замјеник Вишег државног тужиоца Вељко Рутовић, не представљају говор мржње. Одговарајући на питање новинара, адвокат Ђуришић је рекао да ће се, како стоје ствари, одлука донијети без правичног суђења, и како је навео – „на основу нечијег наума“.

Након што су браниоци Митрополита Амфилохија напустили суђење, претрес је настављен, а у својој завршној ријечи, Рутовић је рекао да Тужилаштво остаје при тврдњи да у поступцима Митрополита Амфилохија постоје елементи прекршаја „говором мржње“, те да им на тежини даје и то што су изговорене од стране Митрополита. На крају је затражио да се Митрополит Амфилохије казни и осуди у складу са законом.

Суђење се наставља 12. септембра.

Митрополит Амфилохије је, због своје спријечености да лично учествује у поступку, поднио Прекршајном органу писану одбрану, коју овдје можете прочитати у цјелости.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This