Izaberite stranicu
Сусрет Патријарха српског Иринеја и премијера Црне Горе Игора Лукшића
Сусрет Патријарха српског Иринеја и премијера Црне Горе Игора Лукшића
Сусрет Патријарха српског Иринеја и премијера Црне Горе Игора Лукшића
Сусрет Патријарха српског Иринеја и премијера Црне Горе Игора Лукшића

БЕОГРАД, 20. јула – Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј примио је данас у Српској Патријаршији г. Игора Лукшића, премијера Црне Горе. Пријему су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве Преосвећена Господа Епископи – бачки Иринеј и будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, као и изабрани Епископ липљански Г. Јован.

У саопштењу Владе Црне Горе о посјети предсједника Владе Лукшића Републици Србији наведено је да је у разговорима истакнут посебан значај дијалога за рјешавање свих питања којима се третирају односи између државе и цркве. Констатовано је да, уз уважавање међународног и уставног начела одвојености државе и цркве, треба наставити даљи дијалог. Предсједник Владе Игор Лукшић истакао је да грађанске различитости чине Црну Гору богатим друштвом, што треба његовати. Представници Владе и Цркве у наредном периоду радиће управо у том правцу на добробит свих грађана.

Раније данас, након састанка са премијером Републике Србије г. Мирком Цветковићем, премијер Лукшић је изјавио да очекује да православна црква у Црној Гори буде подршка држави.

Лукшић је рекао да ће патријарху Иринеју пренијети да очекује мало више сензибилитета у односу цркве према црногорској нацији, законима и економским интересима Црне Горе.

Лукшић је казао да ће се састати са патријархом Иринејем на иницијативу поглавара Српске православне цркве и да ће њему препустити избор тема о којима ће разговарати.

Црногорски премијер је рекао да је спреман да прича о свим темама које су од интереса за православну организацију у Црној Гору.

„Вјерујем да у том оквиру постоји могућност да се сарадња унаприједи и одређена питања разријеше“, рекао је Лукшић.

Он је додао да, као што је Црна Гора уговором ријешила однос са Католичком црквом и као што га намјерава да ријеши са Исламском заједницом, очекује да се могу на одговарајући начин ријешити сва питања са православном црквом.

Извор: Српска Патријаршија/Влада Црне Горе/B92

Pin It on Pinterest

Share This