Select Page

Митрополит Иларион Алфејев

ЦЕТИЊЕ, 20. јулa – Данас у званичну посјету Митрополији Црногорско-приморској и државном врху Црне Горе долази Његово Високопреосвештенство Митрополит Волоколамски Господин Иларион Алфејев, предсједник Одјела спољних црквених веза Московске Патријаршије.

Митрополит Иларион ће боравити у Црној гори 20. и 21. јула текуће године и за вријеме своје посјете имаће више сусрета са највишим званичницима у Црној Гори.

Биографија: Митрополит Иларион Алфејев рођен је 24. јула 1966. године у Москви. Докторирао на катедри за философију при Оксвордском Универзитету 1995 године, а 1999 изабран је за почасног доктора Православног богословског института Светог Сергија у Паризу. Године 2002 у јануару је хиротонисан за епископа Керченског, викара Сурошке епархије. У јулу исте године бива назначен за епископша Подољског, викара Московске епархије. У мају 2003 године изабран је за епископа Бечког и аустријског и дата му је на администрирање Епархија будимпештска и мађарска. Одлуком САС-а РПЦ марта 2009 године, ослобођен је од управљања бечком-аустријском и мађарском епархијом, а постављен је за Епископа Волоколамског – викара Патријарха Московског и Цијеле Русије и предсједника Одјела Ваеских црквених веза, као и за Сталног члана Светог Синода РПЦ.

У чин архиепископа произведен је 20. априла 2009. године, а фебруара 2010. године произведен је у чин Митрополита.

Међу својим високим обавезама обављао је и дужност предсједника Представништва Московског Патријархата при европским међународним организацијама у Бриселу, а такође се бави компоновањем црквене музике и дириговањем.

Аутор је више научних дјела из области богословља, а нека од њих су преведена на српски језик.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Pin It on Pinterest

Share This