Izaberite stranicu

Часопис СВЕТИГОРА – ПЕТРОВДАН 2011 – број 209-210

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8914/casopis_Svetigora.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 8. јулa (Светигора прес) – Са доласком Петровдана стигао је и нови 209-210 двоброј часописа Светигора, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, који на осамдесетак страница доноси разноврсне чланке.

У духу празника Светог Петра и Павла су теме Светост по светом апостолу Павлу, јереја Предрага Шћепановића и Са апостолом Павлом кроз живот, теолога Александра Вујовића.

Петровдану су претходили празници Цар Константин и царица Јелена о коме казује бесједа Митрополита Амфилохија Крст цара Константина, Марковдан о коме на најљепши начин говори насловна страна и један од дванаест великих празника – Духови, Педесетница или Света Тројица.

Питање тројичности и Образа Божјег осветљава богословски поглед великог мислиоца Владимира Лоског Богословље Образа. О светој Тројици говори и бесједа светог Луке војно-јасеницког Дан свете Тројице и јеромонаха Калиника (Бергера) Дођи и усели се у нас.

А како живе они у које се Он усели казује животопис схиигуманије Јефимије, који је у часопису заступљен у краћој преради. О томе вам може саопштити и разговор са архимандритом Луком који је у дванаестој години отишао у манастир да тражи Онога који даје живот вјечни. Разговор је водила Радмила Мишев, а насловљен је Без воље Божје ништа не бива.

А да се без воље Свевишњега ништа не дешава испричаће вам и Рус који живи у Скадру, Алексеј Мишченко, упечатљивим свједочанством под називом О Господе да ли ћу икада бити човјек?!

Можда је приказ овог броја требало започети актуелностима из наше Цркве и Отаџбине, као што су: засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, саопштење поводом депортације свештеника Синише Смиљића, саопштење поводом појављивања Његовог високопреосвештенства Митрополита Амфилохија пред подгоричким Судом, или чланак протојереја Велибора Џомића Црна Гора и конкордати са Ватиканом, или пак, интервју Прогоне нас плански са Митрополитом Амфилохијем за Новости онлајн који су пренијели многи страни медији.

Његово високопреосвештенство, Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије је ове године био и један од добитника Видовданске повеље. Поред његове, у новој Светигори је заступљена и поезија Миодрага Трипковића, као и Радомира Уљаревића.

Ту су и превод Митрополита Амфилохија Књига Јестирина, која је ушла у ново потпуно издање Светог Писма, чији приказ из пера Владике Атанасија Јевтића можете погладати у новом броју Светигоре. Заступљен је и приказ пете књиге из едиције „Немањићки манастири“ Манастир Морача, путопис Од Мораче до Гаче.

Поводом јубилеја 90 година од смрти краља Николе, Светигора доноси Одговор краља Николе на здравицу краља Александра у Београду на Видовдан 1896. године.

Ту су и неизоставне репортаже Раја Војиновића о прослави Васкрса, празника Светог Василија Острошког и репортаже Александра Вујовића о прослави Свете Тројице и празника Свих светих. Александар Вујовић је посветио редове и онима који су ове године положили испит зрелости, матурантима петнаесте генерације обновљене Цетињске богословије .

Светигора даје наставак разговора са професором психологије Милорадом Симуновићем Разумети своје границе, и други дио есеја Ксеније Кончаревић о Достојевском – заточнику Христове љубави.

На самом крају, по уобичајеном распореду, Славко Живковић вас хроникама води кроз актуелности из свијета, отачаствене Цркве и помјесних Цркава и наравно из Митрополије црногорско-приморске.
С. Ж.

Pin It on Pinterest

Share This