Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/9201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8908/U%20ZIZI_09.07.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 9. јула (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством и вјерним народом Свету архијерејску литургију у цркви Светог Јована Крститеља у мјесту Ђурмани, код Сутомора.

На почетку богослужења Митрополит је извршио мало освећење цркве и благосиљање новог иконостаса.

„Није срце само центар тјелеснога, него и духовнога живота људскога“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи. „У дубинама срца је унутарње једро људскога бића у које се сабира све оно што човјек јесте и тјелесно и духовно и душевно. И све зависи од тога у каквом је то унутарње једро стању и ко обитава у том стању. У срцу човјековом или је Бог или је сатана“.

„У срцу човјековом или је Божанска истина и љубав и мудрост, или је мржња и злоба, помраченост, лаж… Све зависи у нашем животу од тога коме дајемо срце своје“.

„Срце је огледало. Оно је призвано да буде светионик и свјетило. Ако је оно помрачено, онда је сав човјек помрачен, сав човјек је погружен у таму незнања. И зато и подсјећа Свог ученика Господ, а кроз њега и нас: Чедо моје, дај ми срце твоје“, рекао је Митрополит Амфилохије.

По свршетку богослужења Владика је уручио архипастирску похвалницу Радославу Поповићу за ревност и усрђе у служењу Христу Богу и Цркви Његовој. Иначе, на гробљу покрај ове цркве налазе се гробови 14 свештеника из спичанског братства Поповића. Од њих је последњи Илија Поповић, који је био секретар у Митрополији црногорско-приморској. Архипастирском похвалницом данас награђени Радосав Поповић потомак је ове свештеничке лозе.

У име ЦО Сутоморе, Митрополит је уручио и парохијске захвалнице Рајки Куртовић из Заграђа Васу Новаковићу из Чања.

Парохија спичанско-мишићка и Коло српских сестара „Жене мироносице“ припремили су у парохијском дому у Сутомору богато послужење за учеснике данашњег сабора у Ђурманима.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This