Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/4201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8896/Mitropolit_Duga.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 5. јула (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије синоћ је на вечерњој служби замонашио чином мале схиме послушнице манастира Дуга Морачка код Биоча, сестру Љиљану, давши јој име Текла и сестру Ратку, давши јој име Анастасија.

„Наше сестре Текла и Анастасија обукле су се у одјећу радости и весеља духовног ради прогнања и гажења сваке туге и смутње које долазе од ђавола, тијела и од свијета ради радости у Христу Господу у име Оца и Сина и Духа Светога“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи у току монашења.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/5201108[/picasa]

„Монашка риза је тамна, знак је пролазности нашег земаљског живота и пролазности свега што јесмо и што на земљи стичемо. Али у исто вријеме монашка риза је и чувар и родитељка управо те радости и тога весеља духовнога и подсјетник на страдања Господа нашега Исуса Христа, али и на силу Његовога Васкрсења јер је Он васкрснуо из гроба у који сваки створ силази. Благодарећи томе што је Он смрт побиједио Својим Васкрсење, онда и наш гроб и оно што символише гроб, све то је будилник, подстицај на подвиг, на труд, на узимање благог јарма Христовог и бремена Његовог лаког“.

„Господ да вас утврди и да вам до краја живота Он буде утјеха ваше душе, вашег тијела и вашег живота“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије јутрос је у манастиру Дуга морачка служио Свету литургију.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This