Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201109[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8905/Mitropolit_Lustica_07.07.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 7. јула (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије служио је данас на празник Рођења Светог Јована Крститеља у цркви св. Јована у селу Жањиц на Луштици уз саслужење бокешког свештенства и вјерног народа Свету службу Божију и благословио нови иконостас овог храма.

Нарочити благослов за вјернике овога храма било је што је Митрополит на данашње сабрање донио из Цетињског манастира Десницу Св. Јована Крститеља, која је прије петнаестак година већ походила овај крај када је пренијела свој благослов на острву Жањиц у ваведењској обитељи Пресвете Богородице.

Храм на Жањицу је опходила празнична литија.

„Стигла је међу нас и рука Светога Јована Крститеља и Претече, она рука која је крстила Господа у Јордану“, рекао је Владика у литургијској проповиједи. „Она је припадала ономе који је био посјечен за Име Господње и за правду Божју. Његова рука, ево, ходи кроз вјекове од Светог града Јерусалима, преко Антиохије, Цариграда, Родоса, Малте, царскога Петрограда, градова по Европи, да би између два рата стигла у престони град Београд, у двор Александра Карађорђевића коме је ту Свету руку предала Марија Романова, имераторица руска у знак благодарности што је краљ Александар примио преко милион прогнаних Руса“.

„Та рука је заједно са иконом Пресвете Богородице Филеримске и заједно са дијелом Часнога Крста Господњега четрдесет и прве године пренијета од Патријарха Гаврила Дожића и краља Петра Другог Карађорђевића у свештени манастир Острог, гдје је скривана до 1952. године када су ондашње безбожне власти те Светитиње одузеле Острошком манастиру и држале их у неком свом трезору. Осамдесетих година, после доласка једног од полицајаца, учесника у том отимању и скрнављењу Светиња, код блаженог спомена Митрополита Данила Дајковића власт коначно предала Руку и дио Часнога Крста Цетињском манастиру, задржавши нажалост икону Богорице Филеримске“.

„Ево до данас она је ухапшена у Владином дому на Цетињу и чак наговјештавају како ће да је стављају у некакву пећину изнад Цетињског манастира, рачунајући да ће се преко те иконе обогатити зарађујући паре од Европљана“.

„Тај однос је неприкладан према Светињи, јер Света икона Мајке Божје, рука Светога Јована и дио Часнога Крста Господњега одувијек су били у храму Божјем, без обзира куда су ношени и проношени“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На предлог надлежног пароха луштичког презвитера Николе Урдешића Владика је додијелио архијерејске похвалнице предсједнику Црквене општине луштичке Александру Калуђеровићу и потпредсједнику Бранку Ђурђеновићу. Калуђеровић се нарочито потрудио на обнови храма Св. Архангела Михаила у Клинцима и Св. Јована у Жањицу, коме је приложио данас освећени иконостас, а Ђурђеновић је нарочито допринио изградњи парохијског дома Луштичке парохије при саборном парохијском храму парохије Св. оца Николаја у Радованићима.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/7201110[/picasa]

У дому пароха луштичког приређена је и празнична трпеза љубави.

Говорио је и Радован Божовић, који је као секретар Секретаријата за друштвене дјелатности Општине Херцег Нови и изразио благодарност Митрополиту на његовом честом доласку у Херцег Нови и на Луштицу, као и задовољство чињеницом да се у Парохији луштичкој обнављају храмови и живи врло интензиван парохијски живот. Надовезујући се на Митрополитову бесједу са литургије, рекао је и да није случајно што је Десница Св. Јована Крститеља данас походила Луштицу, имајући у виду њено путешествије – да је дошла из Русије, и да је Херцег Нови, па и Луштица примио хиљаде руских изгнаника послије тамошње револуције и постао им нови дом, о чему и данас свједоче многи потомци тадашњих исељеника. Нагласио је и то да народ овога краја са пажњом и врло емотивно прати све што се дешава са Православном Црквом у Црној Гори.

На повратку са Луштице братија Цетињског манастира је дочекала Десницу, а игуман цетињски Методије је прочитао Акатист Св. Јовану, у присуству Господина Митрополита.

И.Б./Р.В.

Бесједа преподобног Јустина Ћелијског на Ивањдан 1966. у манастиру Ћелије код Ваљева

Pin It on Pinterest

Share This