Izaberite stranicu

БУДВА, 4. јула – Одлука судије за прекршаје Подручног органа за прекршаје Будва од 01.07.2011. године (петак) да наредно рочиште закаже за дан 04.07.2011. године (понедељак) представља елементарно кршење права бранилаца да се квалитетно припреме за одбрану. На овом рочишту сазнали смо и фрапантну чињеницу да судија за прекршаје није знала да је парох Синиша Смиљић депортован дана 29.06.2011. године у ситним ноћним или раним јутарњим часовима, а у рјешењеу за депортацију наводи се као разлог да је „затечен у нарушавању јавног реда и мира“ чиме је полицијски орган преузео ингеренције суда за прекршаје и у његово име пресудио.

Истовремено, ова чињеница показује одсуство било какве комуникације или координације међу државним органима.

На рочишту од 04.07.2011. године судија за прекршаје је донијела одлуку да се прекршајни поступак против Синише Смиљића раздвоји у односу на остале окривљене Кентеру, Рађеновића Вида и Крста и Ђурашевића са образложењем да се именовано лице налази у иностранству. Оваква одлука не кореспондира са чињеничним и правним описом из захтјева за покретање порекршајног поступка, те издвајањем поступка у односу на било које лице од петорице окривљених не може се донијети правична и објективна одлука, тим прије што се из описа садржаја обиљежавања вјерског празника (Видовдан) изоставља свједочење најпозванијег лица – свештеника.

Овакви поступци судије за прекршаје дали су нам аргумент, а водећи рачуна о интересима наших брањеника да откажемо пуномоћје у овом предмету, како својим активним учешћем не би дали легитимитет процесу који има све карактеристике унапријед донијете одлуке о кривици невиних, часних и вјерујућих људи, мјештана Св. Стефана.

Морамо да додамо да смо као адвокати изузетно непријатно изненађени изјавом предсједника Вујановића да је рјешење Управе граничне полиције о депортовању свештеника Смиљића исправно. Изненађење је тим веће јер је предсједник Вујановић познат као врстан познавалац права и легалиста. Сигурни смо, да је био у прилици да прочита ово скандалозно рјешење о депортацији, да би његова реакција била потпуно другачија или би најочекиванија реакција била да нико, а нарочито не званично лице са таквим ауторитетом не коментарише неправоснажне судске одлуке и неконачна рјешења управних органа.

Адвокати Милорад Бојовић и Веселин Ковачевић

Pin It on Pinterest

Share This