Izaberite stranicu

БАР, 30. јуна – Удружење “Космет” је јуче, у башти сутоморског Парохијског дома, прославило крсну славу – Видовдан. У присуству великог броја гостију и чланова удружења, предсједник “Космета” Бранислав Лабан подсјетио је на значај обиљежавања дана када се десио Косовски бој 1389. године и разлоге због којих је ова организација управо Видовдан узела за своју славу.

“Број година протеклих од Боја на Косову небитан је: у том дану сабрала се сва српска прошлост, садашњост и будућност. Заиста, тај дан, као ниједан други у нашој историји, одредио је ко смо, дефинисао нас је као народ свјестан бесмисла постојања ако оно није слободно, витешко и осмишљено Христом. Српска историја током вјекова који су услиједили једна је дуга, понекад јалова, често крвава, увијек оплемењујућа видовданска жртва. Историја Срба је историја борбе против ропства, историја која свједочи о Србима као народу који никада није био ни окупатор, ни колонизатор, о народу који своју слободу љуби више од свега, о народу који не љуби ланце. Поробљивачи нас, међутим, ни данас не остављају на миру. Поробљивачи нам пале цркве, руше домове, харају гробове, на мртве кидишу. Поробљивачи нам не дозвољавају да Видовдан славимо на Косову, а још мање у Метохији. Жртве за слободу Србије и српских земаља ће тек морати да се подносе. То је неминовност, јер Србин не прихвата ропство. Не прихватамо да будемо странци на својој дједовини” – казао је Лабан, поручујући да “ако будемо вјерни  Видовдану и слиједили његову поруку, остварићемо своје право на очување Космета као најважнијег дијела српске територије, једнако као што су Јевреји остварили право на повратак у Јерусалим, поздрављајући се два миленијума са: ‘Догодине у Јерусалиму’. “И Срби морају, ако треба исто толико дуго, надахнути Видовданом, верни честитом Кнезу Лазару, надахнути Милошем, да се поздрављају са ‘Догодине у Дечанима, Пећи, Ђаковици, Приштини’”, напоменуо је Лабан.

Потпредсједник Скупштине “Космета” Небојша Костић казао је да, и послије више од 620 година од Боја, Косово и Метохија се поново појављује као судбина српског народа. “И данас, као и онда, на пољу Косову страдају нови Обилићи и Косанчићи. Нове мајке Југовића опет завијене у црно дочекују своју страдалу дјецу и храбро подносе претешки губитак. Многе невјесте и дјевојке остале су да видају ране болнима и страдалима, као некада Косовка дјевојка. Косово је судбина наша, јуче, данас и сјутра. И опет, као и прије шест вјекова, на Косову се опредјељује за земаљско или небеско царство. Косово је и данас, као и прије шест вјекова, једнако као што ће бити и у наредних шест вјекова, и заувијек, српско и ничије више. Косово и Метохија су били, јесу и остаће срце Србије, срце Србиново”, казао је Костић.

У културно-забавном дијелу програма прославе Видовдана у Сутомору, учествовали су гуслари Миљан Токовић, Миладин Трипковић и Пуниша Банашевић, пјесници Невен Милаковић, Милан Рајовић, Бато Крковић, Миладин Трифовић, Милојка Јововић, Перо Вујотић, те извођачи народне и забавне музике Чедо Пешић и Братислав Лекић.

Извор: BARinfo

Pin It on Pinterest

Share This