Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 1. јула (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије примио је данас у просторијама Митрополије у Цетињском манастиру високу делегацију Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором Универзитета проф. др Митром Новаковићем.

Уз ректора Новаковића, у делегацији су били и проректор проф. др Стеван Трбојевић, генерални секретар Војислав Шука и њихов домаћин у Црној Гори протојереј-ставрофор проф. др Борис Брајовић, парох подгорички и декан Православног богословског факултета у Фочи, који је у саставу Универзитета у Источном Сарајеву.

У веома садржајном и пријатељском разговору ректор је Митрополита упознао са тренутним стањем Универзитета у Источном Сарајеву, његовим разноврсним академским активностима, истакавши и резултате досадашњег рада овог Универзитета.

Митрополит је искористио прилику да својим гостима искаже најдубљу благодарност на недавно му додјељеној Универзитетској повељи за 2011. годину „за нарочите заслуге и изузетан допринос у раду Универзитета“, и да искаже своје жаљење што због учешћа на Светом архијерејском сабору није могао лично присуствовати крсној слави Универзитета – празнику Св. Кирила и Методија, када му је награда и додјељена. Искористио је прилику и да упозна госте са историјатом и тренутним стањем Митрополије Црногорско-приморске и уопште Православне Цркве у Црној Гори.

Након што су саговорници на крају сусрета размијенили пригодне поклоне, гости из Републике Српске су у манастирској цркви цјеливали мошти Св. Петра Цетињског, Десницу Св. Јована Крститеља и честицу Часнога Крста.

Делегација Универзитета се ових дана налази у посјети Црној Гори, а раније данас су ректор Новаковић и проф. др Предраг Мирановић, ректор Универзитета Црне Горе потписали Споразум о међууниверзитетској сарадњи између ове двије институције, у којем су исказује сагласност за сарадњу у размјени наставника, истраживача, студената, заједничким развојним програмима и другим областима.

Универзитет у Источном Сарајеву је аутономна, научна, образовна, односно умјетничка установа, коју чине факултети и академије умјетности чији је оснивач Република Српска. У саставу Универзитета налази се 15 факултета и 2 академије. На Универзитету студира око 15000 студената.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This