Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 29. јуна (Светигора прес) – Управе црногорске полиције је депортовањем свештеника Синише Смиљића, пароха Паштровског, погазила елементарна вјерска и људска права, нанијевши удар Православној Цркви, вјерницима и правди у Црној Гори. Нигдје се у цивилизованом свијету не сматра као прекршај намјера свештеника да посјети своје храмове нити се без образложења свештеницима и новинарима брани приступ јавним мјестима.

Подсјећамо да се у Црној Гори налази група од десетак новинара водећих руских медија, који су дошли са намјером да направе репортаже о Црној Гори и Митрополији Црногорско-Приморској. Из тих разлога, још раније су изразили жељу да посјете Свети Стефан и православне храмове. Свештеник Смиљић је, као и у ранијим случајевима, обавијестио управу хотела о тој намјери и затражио дозволу за кратку посјету. Управа хотела, из необјашњивих разлога, није удовољила том захтјеву, али је одбила да службено образложи своју одлуку.

Новинари су са парохом и члановима Одбора за обнову цркве покушали да посјете Свети Стефан макар и са плаћеном улазницом, али им обезбјеђење ни то није дозволило. На улазу је дошло до краће расправе групе мјештана са двоје људи из хотелског менаџмента у чему свештеник Смиљић није учествовао. Једна од странкиња-службеница хотела је на најгрубљи начин на националној основи вријеђала руске новинаре што је све забиљежено камерама.

Циљ посјете руских новинара Црној Гори, Митрополији и Светом Стефану је био везан за афирмацију Црне Горе, њених светиња, туризма и природних љепота и не видимо ни један оправдан разлог да се на такав начин поступа према њима и свештенику. Паштровски вјерници су жељели да по древном обичају за празник Видовдан посјете храмове на Светом Стефану, помоле се и запале свијећу. Жалосно је да они који су то спријечавали нијесу размишљали о посљедицама таквих поступака и утиску који се ствара у јавности таквим поступањем.

Након обиласка храмова и краћег боравка од десетак минута новинари су се несметано повукли, а мјештани са свештеником отишли кућама. Поступајући по пријави управе хотела, свештеник је са тројицом вјерника накнадно од својих домова полицијски приведен у будванску станицу полиције. Након вишечасовног задржавања, изречена му је мјера отказивања боравка и забрана уласка у Црну Гору на годину дана. У раним јутарњим часовима, у пратњи полиције је са својом супругом депортован до границе са Босном и Херцеговином.

Свештеник Синиша Смиљић је у Црној Гори легално боравио са гаранцијом Митрополије Црногорско-Приморске, а у току је поступак по његовој жалби којом му је недавно, као и у другим свештеницима и монасима Митрополије, ускраћено право на привремени боравак на годину дана. Ријеч је о младом човјеку и свештенику, часног и честитог живота, који није од јуче у Црној Гори. Он је завршио петогодишњу Цетињску богословију, и више од једне деценије живи у нашој земљи, још док је била заједничка држава са Србијом. Он никада није осуђиван, а за кратко вријеме је са својим парохијанима обновио више храмова и окупио преко 250 дјеце из Паштровића на вјеронауку. Поступање Сектора граничне полиције према свештенику Смиљићу сматрамо дискриминаторним посебно уколико се зна да се такве радње не предузимају према бројним изгредницима и учесницима туча и демолирања.

Митрополија Црногорско-Приморска на овај шамар црногорске полиције, окреће и свој други образ, и пита, попут Господа: «Зашто ме удари»? Правни савјет Митрополије ће у наредним данима искористити све законом дозвољене могућности да се преиспита ово полицијско насиље према човјеку и свештенику Синиши Смиљићу и вјерницима из Паштровића, да се поништи одлука о његовом депортовању и заустави даљи прогон нашег свештенства и монаштва.

ИЗ МИТРОПОЛИЈЕ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКЕ

Повезано: Изјава свештеника Смиљића и саопштење Управе полиције на порталу Вијести

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8867/Petar_Kentera.mp3] О синоћњим догађајима говори Петар Кентера, предсједник Црквеног одбора Светог Стефана

Pin It on Pinterest

Share This