Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/26201105[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8857/Mitropolit_Novo_selo.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 26. jуна (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Св. апостола и еванђелиста Марка у Новом Селу код Спужа.

Владика је обавио благосиљање обновљеног храма и освештање новог иконостаса. Храм се посљедњих година обнављао трудом мјештана Новог Села и њиховог надлежног пароха презвитера Станислава Татића, пароха спушко-мартинићког, да би данашњим освећењем иконостаса била завршена његова обнова.

У литургијској проповиједи Владика се осврнуо и на питање језика у Црној Гори рекавши да ћемо се наћи у ситуацији, „врло брзо, да наши академици, да не говоримо о ђацима и студентима, неће моћи да прочитају обичне натписе на овим иконама“.

„Да и не говоримо о цетињском Октоиху. Неће бити у стању да прочитају у оригиналу Горски вијенац, јер, забога, то више није наше писмо, то више није наша азбука. Полако, иако формално јесте, то је очевидно, идемо од своје азбуке, од свога језика, крећемо некуд у неку земљу недођију, нашу дјецу воде тим путем“.

„То је насиље над језиком, над народом, над његовим памћењем. Али – ту смо гдје смо. Зато је неопходно читати Јеванђеље, Марково Јеванђеље коме је овај храм посвећен, долазити у храм Божји и слушати оно што је заповиједио Христос, позвавши своје прве ученике да проповиједају царство, не земаљско него небеско, вјечно и непролазно, да проповиједају једнога живога и истинитога Бога, Сина Његовог јединородног и Духа Светога животворнога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит је на крају додијелио похвалнице за оне који су дали нарочити допринос у обнови овога храма.

Архијерејске похвалнице су добили: Данијела Ћиповић, Радомир Минић и Ђорђина Перовић, а захвалнице Црквеног одбора Новог Села: постхумно Александар-Ацо Ускоковић, син свештеномученика Петра Ускоковића, презвитера цетињског, Драган Ћиповић, Бојана Брајовић, Драган Николић, Вуко и Мирко Радеч, Деса и Стамена Брајовић и Љиљана, Марина и Сања Шарановић.

Црквени одбор и мјештани Новог Села су, за своје данашње многобројне госте, припремили богату братску трпезу поводом овог значајног догађаја за њихово село и читаву околину.

Све присутне је у име Црквеног одбора Новог Села бираним ријечима поздравио Горан Ковачевић, а у име Црквене општине Даниловград Милутин Вековић.

На крају је Господин Митрополит заблагодарио Богу и свима који су се трудили на обнови овог храма.

Храм у Новом Селу је из XIX вијека. Подигнут је 1862, а освештан 1865. године. Ондашњи спушки ага Мећикукић је дао дозволу за градњу цркве, под условом да се не види са Спушке главице, па је звоник дограђен тек 1927. године.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/26201106[/picasa]

Митрополит је поподне истога дана посјетио манастир Ћелију Добрску.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This