Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 27. јуна – Два дана уочи Видовдана, великог црквеног празника и једног од најзначајнијих датума српске историје, у манастиру Савина одржан је Видовдански сабор црквених хорова.

Упркос јаком вјетру, као и упркос громовима и муњама прошле године, одржано је величанствено вече духовне музике пред храмом Успења Пресвете Богородице, у порти манастира Савина, гдје већ традиционално СПКД “Просвјета” обиљежава овај значајни датум, који је више симбол туге и ламента него свјетлости и радости.

У духовном собрању наступило је девет хорова и пјевачких друштава:”Свети новомученик Станко” из Никшића, “Свети апостол и јеванђелист Марко” и “Светосавик” из Подгорице, “Свети Јевстатије Превлачки” из Будве, Српско пјевачко друштво “Јединство” из Котора, “Свети Василије Острошки” из Требиња, “Рождество” из Бијеле, “Свети Василије Острошки” из Кумбора и “Свети Сава” из Бијеле. Хорови су прво наступили сваки са по двије композиције, а потом су сви заједно отпјевали : “Онам’ онамо”, “О српска млада”, “Јечам жела”, “Оро се вије”,  и “Видовдан”.

У изванредној атмосфери дивног појања из више од 180 гласова, који су надјачали и силину вјетра, за одушевљену публику на крају се под диригентском руком Михајла Лазаревића заорила Светосавска химна. Уз хорове је здушно пјевала и публика.

Уз бокељског архијерејског намјесника, оца Мома Кривокапића, братство манастира Савина,  локално свештенство и предсједника општине Херцег Нови, Дејана Мандића, програму је присуствовала и конзул Републике Србије у Црној Гори, госпођа Марина Јовићевић, као и Јован Радосављевић архимандрит манастира Благовјештења из Овчарско – кабларске клисуре, гост манастира Савина.

Прослава Видовдана у Бару

И ове године, Српска православна црква  и ”Српско просветно друштво” из Бара заједно организују прославу Видовдана.

Већ годинама, исти субјекти традиционално организују ”Светосавску академију” и ”Видовданско вече”, славећи тако масовно двије велике националне славе. И сваке године су то културни догађаји који својим квалитетом и значајем надалеко превазилазе оквире Бара и Црне Горе. Највећа прослава Видовдана у Црној Гори, већ годинама, одржава се у Бару.

Ове године на Видовдан, Српско просветно  друштво слави 10 година активног рада. За то вријеме, организовало је велики број промоција из области културе, умјетности и науке у којима је афирмисало традиционалне српске националне вриједности. Уважени гости су били до сада: митрополити, владике и свештеници Српске православне цркве, амбасадори, премијери, министри, академици, универзитетски професори, научни радници, умјетници, књижевници итд. Дуг је и заиста репрезентативан тај списак. У сваком случају, за минулих 10 година, Српско просветно друштво је постало својеврсна институција српске просвете и културе у Бару.

Ове године, у оквиру прославе Видовдана, СПД организује традиционално ”Видовданско  вече” у Љетњој башти дома културе на Видовдан у 21 сат. Академију ће благословити Митрополит Амфилохије, а Видовданску бесједу ће одржати Бошко Обрадовић уредник портала ”Двери српске”, један од најеминентнијих млађих српских интелектуалаца. Етно музику ће пјевати већ афирмисана етно група ”Зора”, а Маја Томић пјесму ”Видовдан”. Наступиће и фолклорна друштва ”Свети Јован Владимир” из Бара и ”Врсута” из Сутомора, као и гуслар Мишо Поповић из Никшића. Дјечак Милош Девић ће рецитовати ”На Гази Местану”, а програм ће водити Јована Јарамаз.

Ноћ уочи Видовдана, у сали Дворца краља  Николе у 21 сат ће бити промоција  књиге Јована Маркуша ”Краљевина  Црна Гора”. О књизи, као и о  настанку, кратком трајању и престанку Краљевине Црне Горе бесједиће аутор, историчар Предраг Ражнатовић и свештеник Јован Пламенац. Вјероучитељица Татјана Божовић ће читати одломке из књиге, а суперталентована дјевојчица Горица Ћорић ће наступити за клавиром, а програм ће водити Ранка Шљиванчанин.

…и Сутомору

Удружење расељених лица “Космет” приређује свечаност у част “Видовдана”, своје крсне славе, 28.јуна 2011.г. у башти Парохијског дома у Сутомору, са почетком у 19. часова. За свечану прилику припремљен је пригодан култорно-забавни програм,а госте прославе поздравиће представници Удружења, локалних власти и политички прваци.

Извор: портал ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This