Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201103[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8844/23.06.2011_Mitropolit_Beska.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 22. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештнство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је синоћ бденије у манастиру Пресвете Богородице на острву Бешка на Скадарском језеру и у чин мале схиме замонашио послушницу овог манастира Александру, давши јој име Аквилина.

„Луди за овај свијет, али мудри за Бога, просвећени оном Божанском мудрошћу – то су они које је Бог изабрао“, рекао је Владика након монашења. „Сам Господ рекао Својим ученицима, и Он то понавља непрекидно свима Његовим следбеницима: ви нијесте од овога свијета, Ја вас изабрах од свијета. Хришћани су Божји изабраници, а међу тим изабраницима посебно изабрање је, ево ове ноћи, примила од Господа из Његових руку, силом Духа Светога наша новопострижена монахиња Аквилина“.

„Онако како ангели стоје треперећи непрекидно око Престола Божјег и служећи му свим својим бићем, тако и они који крену путем Христовим, који узму Крст Христов и пођу за Њим, ево тако је и наша досадашња послушница Александра узела Крст Господњи и кренула одлучно за Господом. Нека је Господ укријепи у вјери, нади и љубави, да свијетли свјетлост њена пред људима, пред свима нама да би људи, гледајући њена добра дјела, њену цјеломудреност, њену христољубивост, прослављали Оца нашега Који је на небесима“, рекао је Владика Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201110[/picasa]

Владика је јутрос у Благовјештењској цркви овог манастира са свештенством служио Свету службу Божију.

У литургијској проповиједи Владика је подсјетио на пророчке ријечи: Чедо моје, дај ми срце своје.

„Предајући Богу срце своје, ми предајемо све оно што јесмо и што имамо и тако шпостајемо једно са живим и вјечним Богом. Сав смисао нашега људског живота и нашега труда је управо у томе како и на који начин да постигнемо да срце своје утврдимо у благодати. Зато се на крају Свете литургије и молимо да Господ утврди срца наша у страху Његовом“.

„Молимо се да нам срца огради страхом Својим, да не лутају срца наша на зле помисли, јер из срца излази и оно што је добро и оно што је зло“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/21201102[/picasa]

Раније јуче Владика Амфилохије се код цркве Светог архангела Михаила у Крњицама у Црмници сусрео са члановима мјесног Црквеног одбора ради договора о наставку обнове овога древног храма.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This