Select Page

ГАЛЕРИЈА на сајту Епархије РП и КМ

ПРИЗРЕН/ГРАЧАНИЦА, 17. јуна – У манастиру Црна Река већ више од три стотине година почивају мошти преподобног оце Петра Коришког које су у време турског ропства пренете на Мокру гору из његове испоснице у Кориши код Призрена. Ове године је на дан уочи празника светитеља, 17. јуна, на иницијативу Епископа Рашко-призренског Теодосија извршено пресвлачење моштију светитеља.

Након Свете Литургије коју је служио Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, уз саслуживање Епископа Рашко-призренског Теодосија и протосинђела Јована (Ћулибрка) нареченог Викарног Епископа Липљанског, као и других свештенослужитеља, архијереји су уз молитву монаха и монахиња започели пресвлачење моштију. Свете мошти су по обичају омивене белим вином и помазане нардовим уљем из Свете земље. Након што су обучене у одежду коју су сашиле и извезле монахиње из манастира Кончула, мошти Св. Петра су положене у дрвени кивот, дар Дечанских монаха.

*******

Тропар Петру, глас 1. Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Петре. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

*******

Кондак Петру, глас 2. Удаљивши се од људи, у пештерима каменим и пећинама си живео, жељама божанским и љубављу Господа твога, Свети Петре. Од Њега си и венац правде задобио: Моли се непрестано за наше спасење.

Преподобни Петар Коришки

Родом из села Корише, више манастира Светог Марка код Призрена (по другом пак предању из једног села код Пећи). Као младић орао на једном ћоравом волу. Био је необично кротак и безгневан. Са својом сестром Јеленом удаљио се рано на подвиг. Подвизавао се врло тврдо и истрајно. У тешкој борби с демонским искушењима показао се победоносан. Око њега сабрало се мноштво монаха, и он им је био наставник. Бежећи од славе људске, он се неко време склонио у Црну Ријеку, где се доцније подвизавао свети Јанићије Девички. У старости упокојио се у својој пештери у Кориши. Оне ноћи када се он упокојио, видела се светлост од много свећа у његовој пећини и чуло се ангелско појање. Овај дивни светитељ живео је вероватно у XIII веку. Над његовим чудотворним моштима цар Душан подигао цркву, која је била метохом хиландарским. У новије време остатак моштију светог Петра пренет је тајно у Црну Ријеку, где и данас почива.

(Пролог: Владика Николај)

Извор: Епархија Рашко-призренска и Косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This