Izaberite stranicu

БЕОГРАД, 16. јунаМитрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас да Митрополија поштује независну државу Црну Гору, али очекује и да та држава испоштује вјековно устројство Цркве, а у противном правда ће бити затражена у Бриселу и Стразбуру.

Он је указао да Црква у Црној Гори постоји осам вјекова и да је она била и остала „кичмена мождина“ државе коју је, како је рекао, практично створила у вријеме династије Петровић. Амфилохије је рекао да има наговјештаја од Владе Црне Горе да ће се престати с прогоном свештенства и монаштва, а уколико се то не догоди, СПЦ, односно Митрополија црногорско-приморска ће се обратити Бриселу, Стразбуру и свим релевантним међународним установама.


„Не знам да ли је Србија у том погледу нешто реаговала, али што се тиче међународне заједнице, несумњиво, уколико би државна власт у Црној Гори наставила тај прогон над митрополијом, СПЦ, свештенством и монасима, спремни смо да се обратимо и Бриселу, Стразбуру и свим релевантним међународним установама и да тражимо заштиту својих права, а у исто вријеме да тражимо реституцију црквене имовине“, навео је митрополит приликом представљања књиге о манастиру Морача (данас у Београду, прим. Светигорапрес).

Он је рекао да очекује да питање имовине буде рјешено, да имовина буде враћена и да у томе преовлада разум с обзиром на то да, како је рекао, у Црној Гори постоји тенденција да се Митрополији одузме свеукупна имовина и сви храмови.

Митрополит је подсјетио да је та прича започета са храмом Свете Богородице на Ћипуру за који је речено да треба да пређе у власништво цетињске општине, односно Народног музеја, што је случај и са храмом на Крушевцу у Подгорици.

„Надам се да до тога неће доћи, као што се надам да неће доћи до рушења цркве на Румији коју смо ми обновили, као и да ће Влада омогућити обнову цркве Александра Невског на Светом Стефану“, рекао је он.

Упитан да ли ће Митрополија бити регистрована, Амфилохије је одговорио да „нема никаквог закона који тражи да се региструјемо, нити било каквог разлога да ми то прихватимо. Нећемо, сем неког насиља, за које се надам да неће доћи“. Митрополит је потврдио да ће се појавити пред судом који га терети за говор мржње, мада, како је рекао, мора да призна да су чудне оптужбе против митрополита зато што брани и штити рушење храма.

„То се десило са мојим претходником Данилом Дајковићем … једине демонстрације које су у Црној Гори биле послије рата, биле су против митрополита Дајковића зато што је бранио да се сруши црква Светог Петра на Ловћену и погази завјештање Петра ИИ Петровића Негоша“, подсјетио је митрополит.

Амфилохије је рекао да има комуникацију са свим вјерским заједницама у Црној Гори и подсјетио да је прошлог викенда позвао католике и исламске вјернике да се придруже Митрополији у изношењу крста на Румију.

Упитан о резултататима пописа, Амфилохије је одговорио да они још нису саопштени, али да без обзира на само декларисање народа по националној и верској припадности, односно језику којим говоре, Црква, по својој природи, није условљена – она је васељенска и обухвата сваки земаљски народ.

„Без обзира на резултате пописа, Митополија обавља своју вјековну мисију која је и локална и мјесна, али и универзална. Према томе, нема нико право да своје идеолошке предрасуде намеће Цркви и да је ограничава на неку државу или неки народ“, рекао је Амфилохије.

Извор: Танјуг

Pin It on Pinterest

Share This