Select Page

ЦЕТИЊЕ, 15. јуна – Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије примио је данас у просторијама Митрополије на Цетињу академика Сергеја Новикова, један од најпознатијих свјетског математичара из Русије.

Домаћини академика Новикова и његове супруге током боравка у Црној Гори, ових дана су академик ЦАНУ Милојица Јаћимовић, професор Природно-математичког факултета у Подгорици и др Светлана Терзић са исте високошколске институције Универзитета Црне Горе, који су такође присуствовали данашњем пријему.

Након  што су гости, у пратњи протосинђела Кирила Бојовића, сабрата Цетињског манастира, иначе магистра математике, обишли ризницу Цетињског манастира и друге знаменитости Цетиња, међу којима и икону Богородице Филеримос у Народном музеју, а у манастирском храму цјеливали мошти Св. Петра Цетињског, десницу Св. Јована Крститеља и честицу Часног Крста, Митрополит и академик Новиков су водили срдачан и дуг пријатељски разговор, особито се осврнувши на положај Цркве у друштву, како на периоде отвореног гоњења Цркве у бившем Совјетском савезу и бившој Југославији, тако и на данашње проблеме у односима Цркве и држава. Академик Новиков је током овог разговора исказао своје дубоко разумијевање и знање, како историјских околности нашега поднебља, тако и конкретног тренутка у којем живимо.

Академик Новиков је измећу осталог члан следећих Академија наука: Руске, Српске, Папске, Италијaнске, Европске и Националне академије САД. Родоначелник је велике научне школе у оквиру које ради и група и семинар Mатематички методи механике Математичког института САНУ. Професор је на Универзитетима Ломоносов и Мериленд и почасни доктор Универзитета у Атини и Тел Авиву. Добитник је Филдсове медаље 1970. и Волфове награде 2005. године.

Митрополит ће вечерас у Подгорици присуствовати на пријему поводом Државног празника Руске Федерације, који организује Његова Екселенција г. Андреј Нестеренко, амбасадор Руске Федерације у Црној Гори.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This