Izaberite stranicu

Груби притисци црногорске власти на православно свештенство, полицијски инспектори упадају у манастирске ћелије

ПОДГОРИЦА, 15. јуна – Ако председник црногорског парламента Ранко Кривокапић јавно каже за свештенство Митрополије црногорско-приморске да “ради против државе и нарушава грађанску концепцију” и позове МУП да им једноставно покаже врата и удари им у пасоше печат да се не могу вратити у Црну Гору – тешко је очекивати да ће МУП поступати по закону.

Тако протојереј Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, коментарише актуелну полицијску акцију контроле манастира и цркава и кажњавања свештених лица која немају црногорско држављанство и дозволу боравка. Управо Кривокапић је, по Џомићевој оцени, политички инспиратор “жигосања” свештенства.

ЖАЛБЕ БЕЗ ОДГОВОРА

МИТРОПОЛИЈА све свештенике и монахе редовно пријављује и редовно улаже жалбе на решења МУП о одбијању боравишне дозволе, али одговора на те жалбе, по правилу, нема. – Зато то нису лица која илегално бораве у Црној Гори, већ особе чији су предмети у поступку – каже Велибор Џомић. – Свеједно, многи су деморалисани и плаше се да ће бити прогнани.

– Зар Кривокапић мисли да се у Европу иде стављањем жутих трака око руку? Проблем боравишних дозвола за неколико десетина православних свештеника и монаха не може се решавати идеолошким сабљама и кршењем прописа – коментарише Џомић.

У Митрополији оцењују да се ради о кршењу стечених права. Образложење да Митрополија нема “својства правног лица” важи, изгледа, само за делове МУП, док Управни суд и готово цела влада Митрополији та својства признају.

– Важећа регулатива је сасвим довољан правни оквир за решавање овог питања. МУП само треба да уважи необориве доказе из жалби свештеника и монаха и одобри им право на привремени боравак или стално настањење – каже Велибор Џомић. – Овако, судећи по незаконитом решавању по жалбама, озбиљно се поставља питање злоупотребе службених овлаштења, јер имамо више доказа да МУП различито поступа у идентичним ситуацијама, што указује на дискриминацију. А наше свештенство не негира државно законодавство и није непријатељ Црне Горе. Молимо се Богу за све, па и за ове данашње прогонитеље!

КОНТРОЛА И У ОСТРОГУ

ЧИЊЕНИЦА да полицијски инспектори “завирују” у монашке ћелије и да су рутинску контролу обавили и у светињама каква је манастир Острог, више је узбудила ширу јавност него свештенство. Контрола је, кажу у Митрополији, била неочекивана па зато и непријатна – али, што се тиче понашања полицијских службеника, коректна.
У полицијској акцији од 11. маја до 4. јуна контролисани су верски објекти у никшићкој, шавничкој и плужинској општини. Пронађено је пет особа, држављана БиХ и Србије, које нису имале пријављено место боравка.

– Не треба од тога правити спектакл, каже за “Новости” игуманија Ефимија из манастира св. Луке у Жупи никшићкој. – Долазио је полицијски службеник, који се фер понашао. Неспоразум је настао што су наше сестре из Србије чекале да две државе заврше двојно држављанство, али, нажалост, то још није регулисано. Платиле смо казну…
Свештеник Миодраг Тодоровић види у свему сенку политике.

– Све ово мирише на притисак како би се у дело спровео програм једне партије коју сервисира државни апарат, а која се отворено меша у живот Цркве. Али, нека знају да нико није добро прошао ко је с Богом ратовао – каже за “Новости” Тодоровић.

У Митрополији су у међувремену “евидентирали” да је “спорно” између 50 и 60 особа, које деле судбину још око 30 хиљада становника Црне Горе који још нису регулисали држављанство.

Ч. ПРЕЛЕВИЋ – В. КАДИЋ

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This