Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201107[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8791/ZAPISI_11.06.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 11. jуна (Светигора прес) – У крипти подгоричког саборног храма Васкрсења Христовог синоћ су промовисане три књиге сабраних пјесама хаџи Радована Бећировића Требјешког и књиге „Од млинара до барда“, аутора Буда Симоновића“, која се бави личношћу овога ствараоца.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије благословио је скуп на коме су присуствовали и чланови породице Радована Бећировића, подсјетивши на његову мисао да је надживио седам владара, од Јосифа до Јосипа, и да су га сви затварали.

„И то је једно од својстава времена у коме је живио. Старац Милија, Филип Вишњић, Тешан Подруговић – и четврти је у овим нашим временима хаџи Радован Бећировић Требјешки. Да ли ће послије њега бити још неко, то не можемо да проричемо, али како се ствари одвијају и како се мијења самосазнање и понашање и етос наш на ужем и на ширем плану, бојати се да је он последњи изданак народне поезије таквог типа и да се са њим завршава једна епоха која је започела на Косову и у покосовском периоду“.

„Зато ме особито радује што је Рaдован, ево, поново са нама и међу нама својим пјесмама и овом књигом-љетописом, изузетно мудро, вјешто и даровито састављеном“, рекао је Митрополит Амфилохије.

О Бећировићу су говорили и директор издавачке куће „Октоих“ Радомир Уљаревић, главни уредник дневника „Дан“ Младен Милутиновић, представник удружења Морачана „Светигора“ (које је са Митрополијом црногорско- приморском суорганизатор овог догађаја) Саво Марковић, као и аутор књиге „Од млинара до барда“ Будо Симоновић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This