Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/13201108[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8804/Rezevici_13.06.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 13. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Духовски понедјељак, Свету службу Божију у манастиру Режевићи, који је јуче прославио своју храмовску славу.

У току литургије Митрополит Амфилохије је у чин јерођакона руположио монаха Василија, сабрата манастира Подмаине.

У литургијској проповиједи Владика је рекао да један Дух Божји, који је дао дух праведности, дух мира, дух радости, дух мудрости.

„Он је апостолима отворио језике, просветио њихов ум и објединио их. Постали су једна, Света Божја заједница испуњена једним Светим Духом Божјим. То јединство је оно на чему се темељи Црква Христова. Њиме је испуњена Црква Христова кроз вјекове“.

„Гдје год се од тада до данас сабирају у име Господње они који у Христа Бога вјерују и који смирено прилазе Њему, било двојица или тројица, или више њих, ту Дух Свети силази на њих и просвећује их. И тако се разарају трагови проклете вавилонске куле која се гради на људској гордости и надмености“.

„Црква Христова, која се сабира кроз вјекове из разних народа, који говоре различитим језицима, она, и сви они који су њени, говори једним срцем и једном душом, разумљиво једни другима. Чак и онда када не знају језик некога другога народа, они су једнога срца и једне душе, јер је тај Дух Божји Онај Који их обједињује“.

„Ево, и ми овдје у Цркви, има нас православних Срба и Руса и других, и ма гдје да се саберемо и којим језицима говоримо, знамо и разумијемо једни друге, разумијемо језик Цркве Божје јер је то језик Духа Светога животворнога, којега призивамо да сиђе на нас и да нас освешта. У томе и јесте тајна овога Светога догађаја – Духовдана“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије служиће сјутра, на Духовски уторак и празник преподобног Јустина Ћелијског, Свету службу Божију у Цетињском манастиру, са почетком у девет часова.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This