Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201105[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8786/MITROPOLIT_%20BRCELI_10.06.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 10. јуна (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Горњи Брчели, са поменом недавно упокојеној дугогодишњој настојатељици овога манастира монахињи Еликониди.

„У њедрима божанске љубави почива и наша мати Еликонида“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

„За том љубављу је чезнула од утробе матере своје, тој љубави је принијела себе на дар. То је учинила следујући својој небеској покровитељки Светој Еликониди. Није мученички пострадала као она, проливши крв, али њено мучеништво је било мучеништво савјести. Њен труд, њена вјера, њен подвиг, животно хођење за Господом, њена жеђ да се напоји водом вјечнога живота и Господ, по Своме вјечноме промислу знао је кад ће да је призове у Своја њедра и у Свој Божански вјечни загрљај“.

„Прах се вратио праху да чека васкрсење мртвих, а огањ њене душе, оно што је она била и што јесте – то је ушло у радост Господа. И радује се она на небесима. Ту је она благодаћу Божјом, заједно са нама, међу нама, у овој Светињи и остаће присутна у вјеки вјеков“.

„Господ да је загрли, да је прими у њедра Своја, да је помилује, да је обдари Својом вјечном љубављу, а нама да подари вјере, наде и љубави и да ходимо још ревносније оним путем којим је она ходила, којим је ходила Света великомученица Еликонида принијевши себе Господу на жртву несебичне љубави“.

„Њу Господ да упокоји, а овој Светој обитељи да подари радости, мира, здравља душе и тијела, и свима нама“, рекао је Митрополит Амфилохије.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8790/OGLEDALO_11.06.2011.mp3]

Митрополит је касније истог дана учествовао на симпосиону „Свети Сава и Светосавље“, у организацији Голијског сабора културе, у Црквено-народном дому Св. Василија Острошког у Никшићу, на којем је одржао предавање на тему „Богословље Светог Саве“.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This