Select Page

БЕОГРАД, 9. јуна – У четвртак, 16. јуна ове године у просторијама Медија центра (Теразије бр. 3) у 14.00 часова, Издавачко – информативна установа  „Светигора“ представиће пету књигу у својој едицији „Немањићки манастири“ – Манастир Морача.

Позивају се сви заинтересовани да присуствују промоцији књиге коју ће представити Митрополит црногорско-приморски  Амфилохије Радовић, књижевник Матија Бећковић, проф. Аника Сковран и члан редакције проф. Весна Тодоровић. Водитељ програма ће бити Сања Лубардић.

Прво коло едиције од 10 књига, чије је објављивање планирано током 2011. године обухвата најстарије и данас, углавном, најугроженије бисере српске културне и црквене баштине на Косову и Метохији: поред Дечана, Грачанице и Бањске, Свете Архангеле код Призрена, затим Морачу, Студеницу, Хиландар, Жичу, Милешеву и Сопоћане.

Колорна  популарна монографија Манастир Морача, на 64 стране, пета је по реду књига у Светигориној едицији „Српска културна и духовна баштина“ – коло „Немањићки манастири“

У сусрет својој седамстошесдесетогодишњици манастир Морача (подигнут 1252), задужбина Стефана, сина Вукана Немањића и унука Светог Симеона Немање, као бијело гнијездо савијено и брањено хиљадама руку, загријавано вјековном молитвом и народним заједништвом, стоји у својој неокрњеној и првобитној лепоти. Ова књига на популаран начин сажима вјековни живот у манастиру Морачи и  подсјећа на непролазне умјетничке и културне вриједности које су се у њему током дугог временског периода стварале и чувале. Она свједочи и о трајном присуству и духу светородне лозе Немањића, на њиховој очевини, у Црној Гори, некадашњој Зети. Велика су искушења притискала и угрожавала манастир Морачу у његовом историјском трајању. И данас, када то не бисмо очекивали, манастир је угрожен идејом о потапању кањона   Мораче и подизању хидроелектрана, па је ова књига и мали допринос одбрани Мораче од те сулуде идеје.

Из Информативно-издавачке установе Светигора

Pin It on Pinterest

Share This