Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 8. јуна – Из медија смо сазнали да ће 9. јуна у Суду за прекршаје у Подгорици започети прекршајни поступак против Митрополита Амфилохија. Митрополит Амфилохије није уредно примио позив и списе тог предмета, с обзиром да се налазио на засједању Светог Архијерејског Сабора. Чињеница је да је прекршајни поступак покренут против Митрополита Амфилохија као грађанина. Из тог разлога, само Митрополит Амфилохије може примити позив за суђење, што се овом приликом није десило, а орган за прекршаје већ посједује ту информацију на основу доставнице.

Ово не значи да Митрополит Амфилохије негира суд и да се неће одазвати судском позиву, али је, признаћемо, прво потребно да уредно и благовремено прими позив и прекршајну пријаву.

Поједини медији су, судећи по одређеним написима и извјештајима, већ унапријед ”пресудили” Митрополиту Амфилохију чиме се врши својеврстан спољашњи притисак на суд и прије почетка суђења, а читав прекршајни поступак дерогира тако што се он представља само као очекивана посљедица појединих ”медијских пресуда” које су недопустиве у правној држави и демократском друштву. Интересовање медија је разумљиво, али није дозвољено да се негира и потире Уставом загарантована претпоставка невиности сваког човјека.

Овај прекршајни поступак, по својој правној димензији, а она у оваквим случајевима мора бити првенствена и једина, представља само један од више десетина хиљада прекршајних поступака који се у овом моменту воде у Црној Гори и не може бити спектакуларан.

Протојереј мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

Pin It on Pinterest

Share This