Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/3201106[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8766/04.06.2011_Mitropolit_akademija_Golubovci.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 4. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије благословио је синоћ свечану духовну академију, која је, поводом обиљежавања празника Светог Јована Владимира, краља српског одржана у сали КИЦ-а Голубовци.

Подсјетивши да се приближава хиљадугодишњица од страдања Светог Јована Владимира, Владика је рекао да нас он вјековима сабира око свога имена, свога Часнога Крста и око свога подвига.

„Колико је било кроз историју властодржаца чији су трагови смрдјели нечовјештвом. И дана-данас смрде нечовјештвом. Ових дана је ту био код нас Клинтон. Можда он мисли да му човјештвом смрде трагови, и они који су га позвали у Црну Гору. Па вели ‘дивно је у овој вашој Македонији’ да покаже колико зна и кога је у црно завио бомбардовањем, и Црну Гору и Србију“.

„Дакле, није сваки властодржац од Бога. Само онај који је власт имао, који је власт коју је добио од Бога користио на прави начин, сагласно Божјој вољи, само такви остају записани у историји као заиста они који су били носиоци праве власти и правог управљања и који су иза себе оставили такве дивне трагове. Један од таквих је и наш Свети Јован Владимир“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Свечану празничну бесједу изговорио је јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Врањина.

„Није нимало случајно, ни беу дубоког промисла Божјег што је Свети Јован Владимир изникао као најчистији цвијет управо у околини Скадра Светога цара Константина Великог. И један и други бијаху владари. И један и други високо подигоше Свети Часни Крст као знамење страдања Господњег и свепобједне силе Божје. И један и други видјеше спасоносно знамење Крста Господњег на небу. И ево тога Часнога Крста и данас код честите породице Андровића у Микулићима, који га чувају и о пратзнику Педесетбнице и Светога Јована Владимира износе на поклоњење вјкерноме народу“.

„И опет не случајно, и један и други крстоносац, и Свети цар Константин и Свети Јован Владимир прослављају се у Цркви Христовој један поред другога, дан за даном“, рекао је отац Петар.

У умјетничком дијелу програма учествовали су хор „Свети Марко“ из Подгорице, дјеца полазници школе вјеронауке, гуслар Максим Војводић, КУД „Црна Гора“ и пјевница цркве Свете Текле из Даниловграда.

Након академије Владика је благословио славски колач.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This