Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/12011300[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8754/akademija_01.06.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 2. јуна (Светигора прес) – Поводом 300 година од успостављања и обнављања духовних и дипломатских веза између Црне Горе и Русије, синоћ је у крипти подгоричког саборног храма Христовог Васкрсења одржана свечана академија коју су организовали Богословија Светог Петра Цетињског са Цетиња и Фонд јединства православних народа из Москве.

Свечаној академији, присуствовали су представници Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, државних органа, амбасада православних земаља у Црној Гори и други представници јавног и друштвеног живота. Позравну ријеч су имали Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори, Њ.Е. Андреј Нестеренко.

„Поред јединства и заједништва које носимо у свом језику, постоји једно дубље јединство, неразориво, које је на просторима Црне Горе нарочито дошло до израза за вријеме првог Петровића, Данила, како је сам себе звао, војеводича српске земље“, рекао је Митрополит Амфилохије.

„Међутим, није то почетак те дубље везе. Ако анализирамо све наше историјске токове, видјећемо да та изворишта заједништва и јединства, сретања и прожимања трају од много прије тога времена. Поменуо бих само Свету браћу Ћирила и Методија, наше равноапостолне учитеље и просветитеље словенске и њихове ученике петочисленике Климента, Наума, Саву, Ангеларија и Горазда. То се онда наставља и добија свој неизбрисиви печат у вријеме Светог Саве, архиепскопа ипросветитеља српскога. Сви знамо, и дјеца већ то знају, како је Свети Сава отишао у манастир Русик на Свету Гору“.

„Један од огранака тог збивања јесте управо оно што ми обиљежавамо, ова тристагодишњица те неразориве везе Црне Горе, митрополита црногорских и скендеријских, на челу са Митрополитом Данилом“, рекао је Владика Амфилохије.

Поздрављајући скуп, амбасадор Нестеренко је казао да он показује да су Црна Гора и Русија три стотине година заједно.

На академији је бесједио предсједник Фонда јединства православних народа Валериј Алексејев, а присуствовао је и директор Одјељења Фонда за Црну Гору г. Славко Крстајић, као и представник Амбасаде Републике Србије у Црној Гори.

У наставку је изведен богат умјетнички програм у којем су учествовали ђаци Цетињске Богословије, подгорички црквени хор „Свети Марко“, оркестар КУД-а „Ђурђевданско коло“ из Подгорице и Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This