Select Page
[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8759/mitropolit_kraj_skolske_godine.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 1. јуна (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом завршетка школске године у Богословији Светог Петра Цетињског, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Владици је саслуживало свештенство Митрополије, уз молитвено учешће вјерног народа и свих ученика Богословиоје.

„Оно што је суштинско у науци којој се учимо и коју проповиједамо јесте Христос Васкрсли, свјетлост која сија из Њега и велика и Света истина да смо ми синови свјетлости, а не синови таме“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи у току литургије.

„По томе се разликују хришћани од свих људи на овом свијету и по томе се хришћанско учење разликује од свих учења овога свијета. Хришћани вјерују у свјетлост, имају опит те свјетлости, вјечне и непролазне, они примају ту свјетлост у себе, у ум свој, срце своје, душу своју. Они живе том свјетлошћу живећи по заповијестима Божјим“.

„Све нам је у свјетлости, све је рођено из свјетлости, све се купа у Божанској свјетлости и све је призвано да се погрузи у ту Божанску свјетлост вјечности. И зато је хришћанин само онда хришћанин када је свједок, када је носилац, када је проповједник те Божанске свјетлости и оне радости коју задобијају они који задобију ту свјетлост“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This