Select Page

ПОДГОРИЦА, 31. маја – Поводом 300 година од успостављања и обнављања духовних и дипломатских веза између Русије и Црне Горе, у сриједу 01. јуна, у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, биће одржана свечана академија. Академија се одржава у организацији Православне богословије Светог Петра Цетињског и Фонда Јединства православних народа из Москве, са почетком у 20 часова.

Гости академије биће: Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, представници амбасада православних земаља у Црној Гори, представници државних органа Црне Горе, представници Матице Српске у Црној Гори, научници и умјетници…

ПРОГРАМ:

– ПОЗДРАВНА РИЈЕЧ МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОГ И АМБАСАДОРА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

– ПРИГОДНА БЕСЈЕДА Г. СЛАВКА КРСТАЈИЋА-ПРЕДСТАВНИКА ФОНДА ЈЕДИНСТВА ПРАВОСЛАВНИХ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ

– УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ РЕЦИТУЈУ ПОЕЗИЈУ РУСКИХ ПЈЕСНИКА ЉЕРМОНТОВА, ПУШКИНА И ЈЕСЕЊИНА

– ХОР СВЕТОГ ЈЕВАНЂЕЛИСТА МАРКА ИЗ ПОГОРИЦЕ (ПЈЕСМЕ ИЗ РУСИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ)

– МУЗИЧКИ АНСАМБЛ „ЂУРЂЕВДАНСКО КОЛО“ ИЗ ПОДГОРИЦЕ (МЕЛОДИЈЕ ИЗ РУСИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ)

– СРПСКО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „ЈЕДИНСТВО“ ИЗ КОТОРА (ПЈЕСМЕ ИЗ РУСИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ)

Водитељ програма: Весна Кривчевић, новинар Радија Светигора

Основни мотиви за организацију оваквог културног и умјетничког догађаја су:

1)    Обнављање и успостављање духовних и дипломатских веза између Русије и Црне Горе прије 300 године, у великој мјери је везано за активност ондашњих цетињских митрополита и уопште узев оно је утемељено на унутрашњем животу и међусобним везама дјелова једне, јединствене Православне Цркве.

2)    Православна богословија Светог Петра Цетињског је почела своје историјско постојање прије вијек и по, тачније 1863.г. Те далеке године, на молбу књаза Николе, благослов за рад ове црквено-просветне установе дао је Свети Синод Руске Цркве

3)    Данас је, више можда него икад, потребно јединство међу православнима, међу вјерницима, међу помјесним црквама и народима. То једниство је потребно и јавно показивати у богослужбеним сабрањима, као и поводом оваквих свечаних јубилеја. Зато је Фонд Једниства православних народа преузео на себе обавезу да, заједно са Цетињском богословијом, организује ову пригодну академију.

Извор: ИН4С портал

Pin It on Pinterest

Share This