Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/29201103[/picasa]

ЦЕТИЊЕ, 29. маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету архијерејску литургију у манастиру Светих Кирила и Методија – Ћириловцу у Речинама код Колашина у току које је замонашио сестру Мају, досадашњу искушеницу овог манастира којој је дао монашко име Гликерија.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о Светим мученицима и великомученицима.

„Међу великомученике спада и Света великомученица Гликерија коју смо прославили ових дана. Наша Маја досадашња је због тога њу примила као своју покровитељку небеску, ту дивну дјевојку која је тијело своје, душу своју и биће своје принијела Господу на миомирну жртву“.

„Испуњена непобједивом силом Божјом, и она је сасјечена на комаде, али сваки дио њенога бића је свједиочио и проповиједао Христову свјетлост, као и љепоту, неизрециву и непролазну љубав. Отуда су многе дјевојке кроз историју примале њено име, да би она била углед њиховог живота“.

„Ево и данас наша новопострижена Гликерија је примила то име да би имала њу као своју небеску покровитељку и да би имала Христа Господа као сладост свога живота“, рекао је Владика Амфилохије.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/282011[/picasa]

Митрополит Амфилохије служио је синоћ свечано бденије у току кога је замонашио двојицу искушеника у манастиру Иконе Богородице Јерусалимске код Колашина. Новопострижени монаси добили су монашка имена Пахомије и Теодор.

„Само Господ зна колико је било оних који су од четвртог вијека примили благи јарам Христов и који су примили своје небеске покровитеље Пахомија Великог и његовог ученика и наследника у Египатској пустињи Теодора“, рекао је Владика након монашења.

„Тако се, ево, догодило по промислу Божјем на дан када прослављамо Пахомија Великог и ево, од ове ноћи, када прослављамо његовог ученика Теодора, да двојица наше нове сабраће Пахомије и Теодор наставе ту златну нит. Нека и они буду златне гране на том Светом двоједном коријену преподобних Пахомија и Теодора, узраслих на камену станцу – Христу Господу“.

„Примивши њихова имена признали сте да се угледате, пво на Христа Господа, на кога су се они угледали и коме су служили и да на њихов начин послужите у све дане свога живота Христу Господу, да се и кроз вас прослави име Христово и да горите и пламтите као и ове свијеће које сте примили у своје руке, да би људи гледајући ваша добра дјела прослављали Оца нашега Који је на небесима“, рекао је митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This