Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА на сајту Српске Патријаршије

[audio:http://slovoljubve.com/sites/default/files/6/11/05/24.05.11._zbor_besede_patrijarha_atanaija_j._i_at.r._o_kirilu_i_metodiju.mp3] Запис са радија Слово Љубве

БЕОГРАД, 24. мајаПатријарх српски Иринеј служио је данас молебан Ћирилу и Методију код споменика тих просветитеља у Београду

Патријарх је молебан служио са члановима Светог архијерејског сабора, који су на редовном заседању у Београду и старешином Руске цркве Виталијем Тарасјевом.

Патријарх је том приликом рекао да су Ћирило и Методије просветитељи и да су осветлили и просветлили словенски народ и увели га у круг најкултурнијих народа тог времена.

„Они су нас увели у свет културе, описменили, дали нам оно што је у том времену било најдрагоценије, а то су писмо и књига“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да словенски народи имају велику обавезу и да им је дужност да писмо које су оставили Ћирило и Методије чувају као велико благо и драгоценост.

Патријарх Иринеј је истакао да је то посебно значајно за српски народ.

„Добро је што имамо и латиницу, али наше писмо је ћирилица којом се поносимо и на којој су написана велика и славна дела која су нас увела на позорницу светске културе и баштине“, казао је патријарх.

Он је истакао да је наша обавеза да чувамо оно што смо примили и наследили од Ћирила и Методија, али и да дамо допринос њиховом наслеђу.

На споменик Ћирилу и Методију у парку код Вуковог споменика венце су положли представници руске, македонске, бугарске, белоруске, украјинске амбасаде, као и Министарства вера и дијаспоре и многобројних удружења.

Патријарх Иринеј је са члановима сабора јутрос служио литургију у цркви Светог Марка поводом обележавања празника светог Ћирила и Методија.

Извор: Танјуг/Blic Online

Pin It on Pinterest

Share This