Izaberite stranicu

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/22201107[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8713/MITROPOLIT_%20GRBALJ_22.05.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 22. маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Недељу Самарјанке и на празник Преноса моштију Св. Николаја Мирликијског, уз присуство мјештана Грбља и других дјелова Боке, службу Божију у цркви Св. Николе у селу Главати у Доњем Грбљу, поводом храмовне славе и освештања ове обновљене цркве, која се налази у родном селу блаженог спомена Митрополита Црне Горе и Брда Митрофана Бана.

Митрополит је непосредно прије Литургије обавио благосиљање овог храма, порушеног у земљотресу 1979. године.

У архипастирској бесједи Владика је говорио и о томе како се никада у историји Црне Горе границе епархија нијесу поклапале са државним границама.

«Зато није добро што данас има људи који су главари у нашој земљи који хоће, иако су атеисти из грађанских партија, да уређују Православну Цркву. Надам се да ће то остати само празне ријечи које се неће претворити у насиље, кога има у Црној Гори, против Цркве Божије, насиље над предањем Цркве Православне, у манипулисање Црквом Божјом. Као што изјављује један од главара на Ловћену Петра Другог Петровића Његоша: вратићемо ми имовину Митрополије и манастир. Коме ће они то вратити?»

«И он то говори на гробу Петра Другог Петровића Његоша! Остало је записано, драга браћо и сестре, кад је 1848. године угледни Матија Бан ишао у Београд и Његош му каже: поздрави књаза (Александра Карађорђевића) и кажи му – он у Призрен за краља, ја у Пећ за патријарха. Од гроба тога Његоша, он прича неку своју причу! Такве приче не би смјеле да се чују из уста људи који су на челу највиших законодавних установа једне земље, и то у тренутку када је Црква у Црној Гори одвојена од државе и држава од Цркве».

«Откуда и ко има право да изнутра разара Цркву и да он уређује поредак те Цркве? Нико у Европи се не бави таквим причама и ја се надам да су то пролазне болести нашега друштва и да ће Црква моћи да се врати својој улози вјековној, а њена вјековна улога је била и остала да храни гладни народ хљебом живота, истином Божјом, да га напаја водом живота, без обзира ко се како осјећао, ко коме народу припадао, ко којим језиком говорио. Црква Божја обједињује све и сва и нема нико право да је кроји по своме безумљу и по својој краткој памети», рекао је митрополит Амфилохије.

Обнова храма Светог Николе у Главатима је обављена у посљедњих седам година, а с обзиром да је у земљотресу било срушено двије трећине храма, била је темељна и опсежна. Урађен је и нови иконостас, по угледу на стари, који је цркви у свом родном селу, крајем деветнаестог вијека, приложио Митрополит Митрофан.

Свечана литија је по древном обичају опходила храм и благосиљан је славски колач.

Митрополит Амфилохије је одслужио помен на гробовима Лазара Бајковића и његове супруге Крсте, који су своју имовину завјештали овој цркви.

Као један од најстаријих, у име мјештана, Митрополита и све присутне је поздравио Иво Дамјановић.

Митрополит Амфилохије је након посјете дому Сава Дамјановића у Главатима, присуствовао свечаном ручку у Хотелу „Грбаљ“ у Будви, и том приликом су заслужнима за обнову храма додијељене захвалнице Црквеног одбора.
И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This