Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8715/23.05.2011_KZN_Patrijarsija_Irinej.mp3]

Свети архијерејски сабор СПЦ одлучио да Рашко-призренска епархија остаје у досадашњим границама, саопштио владика бачки Иринеј. Основане нове епархије за Европу и Америку.

БЕОГРАД, 23. маја – Владика бачки Иринеј саопштио је да је Сабор Српске православне цркве одлучио да Рашко-призренска епархија неће мјењати своје границе и додао да су основане нове епархије за Европу и Америку.

“Иако је постојала идеја о подјели епархије Рашко-призренске, Сабор је, ипак, одлучио да би то било преурањено с обзиром на опште прилике”, објаснио је Иринеј.

Према његовим ријечима, та је одлука одложена иако је било разних разговора, нагађања, па и медијских вијести од којих су неке биле више, а неке мање утемељене.

Епископ бачки је рекао да је одлука о подјели епархије Рашко-призренске одложена до даљег, јер Сабор сматра да то не треба радити док се не створе неопходни услови и онемогући евентуална злоупотреба такве подјеле.

Издвајањем Аустрије, Швајцарске и Италије из Средњоевропске епархије оснива се нова, Аустријско-швајцарска са сједиштем Бечу.

Нова епархија за Јужну Америку обухватаће јужну и централну Америку без Мексика.

Епархији новограчаничко-средњозападноамеричкој припајају се све парохије тог подручја, и тако се практично гаси ранија новограчаничка митрополија.

Одлучено је да се да сједиште Источноамеричке епархије из Питсбурга премјести у Њујорк и Вашингтон.

Извор: Радио-телевизија Србије/Српска Патријаршија видео 1 и видео 2

Pin It on Pinterest

Share This