Izaberite stranicu

БЕОГРАД, 19. маја – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) изразио је данас чуђење што је једна грађанска партија каква је Демократска партија социјалиста Црне Горе укључила у свој програм стварања јединствене црногорске православне цркве.

„Чудо је и то да се у Црној Гори, као грађанској држави, у којој је црква законом одвојена од државе, политичари изјавама какве су се појавиле у медијима, мјешају директно у унутрашњи живот и устројство цркве. Колико ми је познато, то је јединствени случај у савременој Европи“, рекао је за Танјуг митрополит Амфилохије.

Он сматра да је реаговање партије на власти утолико чудније што у Црној Гори постоји „вјековима јединствена црква“.

Православна Митрополија црногорско-приморска је, подсјећа он, са другим епархијама, вјековима у заједништву са Пећком патријаршијом, односно Српском православном црквом, и осталим православним црквама у свету.

Митрополит је након презентације књиге Мисли светих преподобног Аве Јустина Поповића у Српској књижевној задрузи у организацији суиздавача „Источника“ из Епархије канадске, констатовао да су његове изјаве да ће се Митрополија исписати из регистра вјерских заједница у Србији извучене из контекста који одговара актуелној црногорској Влади.

„Митрополија правно постоји осам вјекова и нико до сада није довео у питање њено јединство, име и достојанство. Тек у наше вријеме, неки од црногорских политичара, ради својих идеолошких, партијских циљева, противправно и противуставно, покушавају да доведу под знак питања правни идентитет и континуитет Митрополије и њене историјске структуре, укључујући њено јединство са православљем у свијету“, казао је Амфилохије.

Лидер ДПС Мило Ђукановић изјавио је недавно да се та партија залаже за једну и јединствену православну цркву у Црној Гори, јер Митрополија црногорско-приморска „није у сагласју“ са државним интересима Црне Горе, већ брани државне интересе Србије.

Митрополит је изразио увјерење да су то пролазне болести у друштву Црне Горе које ће бити превазиђене, и пожелио да то буде, а „што се прије то деси, то боље за саму Црну Гору и за њено укључивање у ЕУ“.

Он је категорички одбацио промјену статуса Митрополије и подсјетио да је Свети архијерејски сабор већ учинио оно што је сматрао за потребно.

Подсјетио је да Митрополији поново враћена титула егзарха пећког патријаршијског трона, коју је она носила од времена митрополита Василија Петровића (1750. године) из поштовања према њеном историјском значају.

Такође, навео је митрополит Амфилохије, митрополиту црногорско-приморском је враћена титула архиепископа цетињског.

На питање како је и зашто у Црној Гори основан Епископски савјет Српске православне цркве, он је одговорио да такви епископски савјети постоје већ одраније у САД, Хрватској, БиХ, и то није ништа необично за организацију СПЦ.

„Савјети се установљавају ради што бољег остваривања мисије цркава на одређеним просторима“, појаснио је Амфилохије, а на питање да ли постоји нека реална позадина иза приче у аутокефалности, он је категорички негирао да се то питање Митрополије црногорско-приморске икада постављало или покретало.

Извор: Blic Online

Pin It on Pinterest

Share This