Izaberite stranicu

(Изјава оца Николаја Балашова, замјеника предсједника Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата Руске православне цркве Танјугу)

ЦЕТИЊЕ, 17. маја (Светигора прес) – Православне цркве читавог света немају никакве сумње да је тзв. црногорска православна црква неканонска расколичка организација и зато чуде изјаве лидера из Подгорице којима се подржава та организација, рекао је заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московског патријархата Руске православне цркве протојереј Николај Балашов.

“Зачудиле су ме информације медија о изјавама (лидера Демократске партије социјалиста Црне Горе Мила Ђукановића) којом подржава шизматичне организације маргиналног карактера”, казао је Тањугу отац Николај, задужен за односе међу православним црквама.

“Православна црква има своје законе на којима почива њено постојање, а политичари би требало да се с поштовањем односе према тим вишевековним нормама, чак и ако им се чини да ће им уплитање у црквена питања донети додатне гласове на следећим изборима”, навео је Балашов замољен да прокоментарише залагање Ђукановића за јединствену православну цркву у Црној Гори.

Он истиче да тзв. црногорска православна црква, коју предводи Мираш Дедеић лишен свештеничког чина, “није призната и не може бити призната ни од једне помесне православне цркве, почев од Константинопољског патријархата и завршно са Православном црквом у Америци”.

Питајући се да нису новинари нешто преувеличали преносећи изјаве Ђукановића, представник Московског патријархата РПЦ, подсећа да је лидер ДПС још децембра 2004. године, тада као премијер Црне Горе, на сусрету с покојним руским патријархом Алексијом II  разговарао о значају православног јединства као духовне основе за самобитност православних словенских народа.

Патријарх је тада рекао госту да “пријатељство са твз. црногорском православном црквом неће допринети репутацији црногорске државе, јер Мираша Дедеића и његове сараднике ни у једној земљи неће позитивно прихватати, за разлику од канонског митрополита црногорског и приморског Амфилохија, којег познаје читав православни и не само православни свет”.

“Сећам се да је Мило Ђукановић после састанка рекао новинарима да је веома много научио из разговора с патријархом који је с њим поделио мудрост”, навео је Балашов.

Он је такође подсетио да је и председник Црне Горе Филип Вујановић, на сусрету с руским патријархом Кирилом у Москви фебруара 2009. године такође разговарао о расколичкој цркви.

“Председник Вујановић је рекао да ће црногорска држава увек поштовати канонско црквено право. То је био достојан одговор и надам се да управо он одражава реалан став црногорског државног руководства”, закључио је отац Балашов.

Извор: Танјуг

Pin It on Pinterest

Share This