Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/14201105[/picasa]

ХЕРЦЕГ НОВИ, 14. маја – На Јеремијином брду изнад Бијељских Крушевица са једне и Костањице са друге стране, на 716  м.н.в у присуству вјерника из цијеле Боке и ове године је свечано прослављен дан светог пророка Јеремије.

Сама црква  подигнута је 1868. године, трудом и залагањем мјештана Бијељских Крушевица и околних мјеста и до сада је више пута обнављана, јер је била рушена од удара громова.

До цркве која се налази на највишем врху овог краја, воде стрме и тешко приступачне стазе, што даје посебну благодат овом ходочашћу.

Данашњу Свету Литургију служили су: Архимандрит Лука Анић, настојатељ манастира Дајбабе, протојереј-ставрофор Видо Вуковић, протојереј-ставрофор Предраг Видаковић, надлежни парох и ђакон Небојша Вуловић уз молитвено учешће о. Саве Дучића из манастира Превлака и пјевнице цркве Полагање ризе Пресвете Богородице из Бијеле.

Након Свете Литургије око храма опходила је литија и пререзан је славски колач, а празничну бесједу одржао је протојереј-ставрофор Видо Вуковић.

Интересантно је поменути да се код ове цркве, на данашњи дан, чита кољенопреклона молитва св. мученику Трифуну за заштиту поља и винограда.

По завршеној служби, сав присутни народ, са свештенством, у подножју цркве у густој храстовој шуми приступио је трпези љубави коју су припремили сви окупљени заједно са домаћинима, мјештанима Бијељских Крушевица, који са великом пажњом воде бригу о својим светињама, којих на простору Бијељских Крушевица има пет.

Н.В.

Pin It on Pinterest

Share This