Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201104[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8668/mitropolit_prevlaka_10.05.2011.mp3]

IMG_0104.JPGЦЕТИЊЕ, 10. маја (Светигора прес) – Светом службом Божијом, коју је служио Његово Високопреосвештентво Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, данас је, на дан спаљивања моштију Светог Саве 1594. године на Врачару, у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта прослављен и спомен страдања Превлачких свештеномученика и мученика пострадалих за православну вјеру у 15. вијеку.

Митрополиту је саслуживало десетак свештенослужитеља уз молитвено учешће монаштва и вјерника из Тивта и његове околине. Појале су монахиње манастира Рустово, а специјални гости литургијског сабрања били су поклоници из руског града Краснојарска на челу са протопрезвитером Михаилом.

„Расијани прах Светог Саве постао је, ево до данашњег дана, животворни и надахнјујући прах“, рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима. „Његов спомен, у име његово подигнуте светиње, можете видјети до Палестине, до Горе атонске, до Москве, до Аустралије, до Америке, до Канаде, широм Европе“.

„Расијао се спомен његов и она животворна сила коју је примио засијала је из праха његовог као што је та иста сила засијала из праха, из моштију свештеномученика Превлачких који су се на овом Светом мјесту подвизавали у првој половини 15. вијека и који су за вјеру православну, за име Христово овдје пострадали“, рекао је Владика Амфилохије.

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/10201103[/picasa]

У касним поподневним часовима мошти Превлачких мученика бродом су превезене до Тивта чијим улицама је, предвођена Митрополитом и свештенством, прошла литија до градске цркве Светог Саве гдје је служена свечана вечерња служба.
„Ученици Светога Саве, Свети мученици, ево њихове мошти обасјава свјетлост овога дана, и оне се радују. И ми се радујемо што је мученичка крв канула и на ове просторе приморске“, рекао је Владика у бесједи у току литије.

„Давно је речено од учитеља Цркве Христове да је крв мученика сјеме за нове хришћане. Тако је и данас на овој метохији превлачкој, овдје гдје је било сједиште наше Митрополије 250 година, ево поново из те мученичке крви, из тог сјемена светога, поново се обнавља Светиња Превлачка Светоархангелска. Ево се поново народ Божји духовно окрепљује и утврђује у вјери у Христово Васкрсење“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Увече је у сали старог Дома војске у Тивту одржан Сабор православних хорова Боке.

И овогодишња прослава спомена Спаљивања моштију Светог Саве и Превлачких мученика на Михољској Превлаци и у Тивту одржана је под слоганом „У свјетлости Христовог Васкрсења – Бокељи Светоме Сави и Превлачким Мученицима“.

И.Р./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This