Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/8201103[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/8657/Mitropolit_Kujava_08.05.2011.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 8. маја (Светигора прес) – Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас Свету литургију у цркви Св. Георгија у селу Кујави – Творила, поводом храмовне славе Св. Георгија којег смо прославили прије два дана.

Саслуживало је свештенство и монаштво из Бјелопавлића, Подгорице, Никшића, уз молитвено учешће мјештана и присуство гостију Њ.Е. амбасадора Србије у Црној Гори г. Зорана Лутовца и делегације Амбасаде СР Њемачке на челу са замјеницом амбасадора г-ђом Дагмар Шмит.

Извршен је опход око цркве и благосиљан славски колач. Приређено је и богато послужење за све присутне. Домаћин славе био је Владимир Јовановић са породицом.

„Кроз Христов гроб пројавила се дубља истина уписана у свеукупну творевину, уписана у сва створења у свако људско биће“, рекао је Владика у литургијској проповиједи.


„Све што јесмо, што смо примили, што носимо, чиме живимо није осуђено, управо благодарећи Хриством Васкрсењу, на уништење, на ишчезнуће, на пропаст. Чак и оно што најдубље понижава људску природу и природу свијета у коме живимо, и оно постаје извор новога смисла и новога живота. Зато је наш пјесник записао на једном од гробова великих добротвора српских: гробови су вјечне жизни двери.“

„Гробови су двери вјечнога живота. Личе на сјеме пшенично бачено у земљу, које, ако се не распадне, ако не сатруне, неће она клица живота добити снагу и неће из тога сјемена узрасти дрво, цвијет, биљка, човјек, створење земаљско. Тако гробови постају извор вјечнога живота, непролазног“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Др Владо Јовановић је Митрополита поздравио у име домаћина – мјештана и Црквеног одбора.

Митрополит Амфилохије је, заједно са парохом даниловградским презвитером Слободаном Зековићем и члановима тамошњег Црквеног одбора, посјетио и цркву Св. Јована Крститеља у селу Загорак, чија се обнова приводи крају и очекује се скоро освећење овог храма.

Митрополит је данас посјетио и манастир Ждребаоник.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This