Izaberite stranicu

Протојереј мр Велибор Џомић,
координатор Правног савјета
Митрополије Црногорско-Приморске

ИЗЈАВА ЗА ЈАВНОСТ
ПОВОДОМ РУШЕЊА ХРАМА НА СВЕТОМ СТЕФАНУ
8. мај 2011.г.

​Прије свега, као свештеник и хришћанин морам да кажем да није добро рушити свете храмове и то у свету недјељу уочи дана побједе над наци-фашизмом и дана Европе. Давно је речено да сила Бога не моли, али да ни Бог силу не воли. Све је то могло да сачека и да се, након пажљивог разматрања и проучавања, радови наставе. Нема данас владе у свијету коју неко уцјењује политичким опстанком уколико не сруши једну малу хришћанску цркву као што то ради СДП ових дана. Ако неко мисли да се срећа и благостање могу остварити рушењем цркава онда просто му било. Тај концепт је давно поражен и у Албанији из времена Енвера Хоџе. Из тих разлога, рушилачки акт на Светом Стефану сматрам и доживљавам као изнуђени. Апсурдно је да заговорницима рушења цркве попут Кривокапића и Дедеића није сметала вишедеценијска коцкарница, али им смета Божији храм. Какав је то тобожњи митрополит и хришћанин који тражи рушење цркве! Иницијатори и подстрекачи рушења дјелова обновљене цркве су показали да немају никакве везе ни са Богом ни са народом.

​Као правник морам да констатујем да је уклањањем дјелова храма у обнови на Светом Стефану по ко зна који пут селективно примијењен закон. Намјерно се заборавља да је од непоштовања закона у оваквим случајевима још горе селективно примјењивање закона, а на томе се упорно инсистира од неодговорних појединаца када је у питању Митрополија. Да не идем даље, али да поменем да је преко државних медија на Ђурђевдан, док је из свег гласа тражено рушење цркве на Светом Стефану, афирмативно представљено окупљање групице Дедеићевих присталица у нелегално саграђеном објекту у мјесту Гавриловац у сред Националног парка Скадарско језеро. Идеологизација и непринципијелност су по ко зна који пут довели до тога да је ”нелегално и спорно” све оно што ради Црква, а да је ”легално” све оно што је још драстичније у сукобу са законом, али само ако служи ситним партијским интересима и политичким уцјенама. А да би прикрили оно што сви знају онда се заклањају иза неистиних теза да Митрополија и Паштровићи наводно ”воде специјални рат против државе”.

​Једно је сигурно. На том мјесту ће се убрзо обновити храм и светиња ће засијати пуним сјајем. Мислим да је то у овом моменту најважније. Искрено жалимо оне које су огријешили душу и молимо се Богу да им опрости.

Pin It on Pinterest

Share This