Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/SATRCEVA_GORICA_ISTOCNI_PETAK_29.04.2011.mp3]

НИКШИЋ, 30. априла – На Источни петак, 29. априла манастир Старчева Горица на Скадарском језеру молитвено прославио своју храмовну славу.

Свету Литургију на дан Свијетле недјеље посвећен Богородици, која се тог дана у богослужењу назива Живоносни источник, служили су архијерејски намјесник новопазарски протојереј-ставрофор Томислав Миленковић из Епархије рашко-призренске, архимандрит Хризостом, настојатељ манастира Ком, свештеник Јован Пламенац, парох барски и протосинђел Никифор Миловић, секретар ЕУО ЕпархијеБудимљанско-никшићке.

Вјерницима сабраним у Светом богослужењу пригодном бесједом обратио се архимандрит Хризостом, тумачећи ријечи Светог јеванђеља „Блажени су они који слушају ријеч Божију“ и, између осталог, казао:

“Блажени су они који су се крштењем освештали, који се освештавају Светим причешћем, који живе литургијским и црквеним животом. Чули смо у данашњем Светом јеванђељу да је Господ, ушавши у храм, узео бич, изагнао из храма трговце и оне који продају голубове и рекао: „Не правите од дома Оца мојега дом трговине“. Ове ријечи Божије треба стално да имамо на уму и сваки пут кад своје срце предајемо злим страстима и помислима, кад се предајемо себичлуку, а себичлук је ако нијесмо спремни да угодимо Богу и ближњима, ако себе штедимо, сажаљевамо, себи опраштамо, а друге осуђујемо, тада треба да призовемо Господа Исуса Христа, да га од срца призовемо да се усели у нас и помогне нам да испунимо оно што нам је заповиједио и да Господ својом ријечју сијече зло од добра, а својим бичем одагна од нас сваку нечистоту, среброљубље и лукавост“, казао је архимандрит Хризостом.

Храм Успенија Пресвете Богородице на Старчевом острву на Скадарском језеру потиче из времена Балшића (1378). Оснивач храма посвећеног Богородици – Живоносном источнику је старац Макарије, исихаста и угледни духовник оног времена.

Манастир Старчева Горица један је од шест манастира који су, посљедње двије деценије, заживјели на Скадарском језеру, уз Врањину, Морачник, Бешку, Ком и манастир у Ријеци Црнојевића. Врањина, Бешка и Морачник су општежитељни манастири, а Ком и Старчева Горица отшелнички. Ове светиње, послије вјековне запуштености, уз Божију помоћ и добру вољу приложника, обнављају монаси и искушеници, руковођени благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија.

Настојатељ Старчеве Горице је монах Григорије, који овај Манастир обнавља и брине о њему од 1993. године.

Извор: Епархија Будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This