Select Page

ГАЛЕРИЈА

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/koncert_hora_sv.marka_.mp3]

НИКШИЋ, 27. априла – У Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу, на Васкршњи уторак, 26. априла концерт је одржао хор Светог Апостола и Јеванђелисте Марка из Подгорице.

Празновање највећег и најрадоснијег хришћанског празника Васкрсења Господа Исуса Христа у Никшићу увеличао је наступ хора Светог Јеванђелисте Марка из Подгорице, који, благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Г. Амфилохија, постоји нешто мање од двије деценије. Члановима хора и њиховом диригенту професору Људмили Радовић, у име никшићке Саборне цркве добродошлицу је пожелио ђакон Остоја Кнежевић.

“Црквена умјетност, било да је у питању иконопис, живопис, шарање васкршњих јаја или хорско црквено појање, представља учешће или продужетак Божијег дјела стварања на земљи. Црквена хорска музика је дубоко мистична, јер произноси молитвене пјесме и богослужбене текстове и плод је молитвених заноса њених аутора и извођача. Свједоци смо сви да, када уморни од свакодневних животних обавеза или растужени понекад дођемо у цркву, чувши лијепо појање хора одморимо се јер нам оно уноси радост у наша срца. Управо стога, да би у нашим срцима било још више радости, благодати и молитвености у овим васкршњим данима, приређен је овај васкршњи концерт“, рекао је у поздравном слову ђакон Кнежевић.

Хор Светог Марка са радом је почео 1992. године, а од 1999. њим руководи проф. Људмила Радовић. Некада је овај хор имао мали број чланова, који се временом увећавао и усавршавао у црквеном хорском појању, тако да сада броје око 40 чланова, а њихово дјеловање крунисано је једним објављеним компакт-диском. Поју на недјељним и празничним Литургијама, службама, академијама и свечаностима широм Црне Горе. Учествовали су на бројним међународним фестивалима, хорским сабрањима и такмичењима, на којима су њихови наступи плијенили велику пажњу, попут оних у Атини, Женеви, Варшави, Русији, Њемачкој, Копенхагену.

У оквиру Васкршњег концерта у Никшићу пјевали су тропаре Пасхи, не само на нашем богослужбеном црквено-словенском језику, већ и на њемачком, француском, арапском. Осим ових празничних пасхалних пјесмопјенија публика је имала прилику да чује и неколико српских народних пјесама.

Извор: Епархија Будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This