Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/26201103[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Ziza_26.04.2011.mp3]

IMG_0618.JPGЦЕТИЊЕ, 26. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство, Архиепископ цетињски и Митрополит Црногорско – приморски Г. Амфилохије јутрос је, на Васкршњи уторак служио Свету aрхијерејску литургију у цркви Светог Николе у Радованићима на Луштици.

„Христово Васкрсење је догађај у који се сабирају сви догађаји од настанка свијета до тога дана“, рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској проповиједи. „Све би било проклето и бесмислено, све што се догађало од настанка свијета да није Господ примио људску природу на себе, да није сахрањен и био погребен, да није васкрсао из мртвих и Својим Васкрсењем, свјетлошћу Васкрсења обасјао и небо и земљу, и подземље, и сва створења и све могуће видљиве и невидљиве свјетове, знане и незнане“.

„Васкрсење Христово је, дакле, жила куцавица свеукупне Божанске творевине, врхунац свих догађања и зато заиста дан кога створи Господ. Радујмо се и веселимо у њему и овдје на Луштици. Ево верћ двадесет година откад долазим овдје походећи ове храмове Свете, али морам да вам кажем да ми је овај дан радоснији од свих дана у којима сам био у овом древном насељу. Сви храмови су данас проговорили том радошћу Божјом, а и ви сте се објединили, први пут вас видим у оволиком броју на овом мјесту, у овом храму“.

„Ово је једно од догађања у свјетлости Христовог Васкрсења, обнављање храмова на Луштици, градња овога дома светосавскога и то је велико знамење да је овдје било хришћана не само у древна времена, него да је тај хришћански квасац, та свјетлост остала неугасива. Ево, она поново обнавља наша срца, наше душе и наше храмове, обнавља ово мјесто. Поново нас сједињује и сабира око Гроба Христова из кога је Господ васкрсао“.

„Заиста, велики дан и догађај и заиста ево дана којега створи Господ. Радујмо се и веселимо у њему“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току Свете Литургије Митрополит је, у чин чтеца, рукопроизвео Ненада Максимовића из Котора.

Митрополит Амфилохије је након литургије са свештенством и вјерним народом освештао новосаграђени Светосавски парохијски дом.

За задужбинарство храма Светог Јована Владимира у Бару и градњу Светониколајевског светосавског дома на Луштици и обнову Св. Архангела Михаила у Клинцима, Митрополит Амфилохије је архијерејском похвалницом одликовао Црквену општину луштичку, а заблагодарио је и Општини Херцег Нови за нарочиту сарадњу у изградњи овог дома.

Након богослужења и освештавања парохијског дома при цркви Светог Николе на Луштици, црквена општина луштичка организовала је свечани Васкршњи ручак, а парох луштички о. Никола Урдешић се званицама обратио пригодном здравицом, захваливши се свима који су на било који начин допринијели изградњи овог парохијског дома, заблагодаривши и Општини Херцег Нови на указаној помоћи у добијању потребне документације и одговарајућих дозвола за његову градњу.
Р.В./И.Р.

Pin It on Pinterest

Share This