Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/25201105[/picasa]

eDSC_0352.JPG

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Moraca.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 25. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Васкршњи понедјељак, Свету службу Божију у манастиру Морача.

Тумачећи јеванђелске ријечи „Бога никад нико није видио, јединородни Син Божји Који је у наручју Бога Оца Бога јави“, Митрополит је рекао да је у њима садржана велика истина која је позната свим људима и свим земаљским народима.

„С једне стране постоји најдубља чежња у људском срцу да се сретну са великом и неизрецивом тајном Онога Који је Творац неба и земље, на Коме почива све, Који је изнад свега постојећег. Та чежња се пројављивала на безбројне начине. Све земаљске религије, колико их је било и колико их има, нијесу ништа друго до чежња за тим виђењем. И човјек је, некад у разломцима, некад у одломцима, некад у лажним огледалима и на различите начине сматрао да је сагледао ту тајну. И кад год би нешто тако тврдио, увијек би постао свјестан тога да је та тајна опет отишла од његовог погледа, нестала из његовог вида, или да је на лажни начин, преко лажних представа, лажних идола приказивао себи ту тајну. И на крају би се показивало да се преварио“.

„Нарочито су за том великом тајном чезнули Свети Божји пророци који су једини, на прави и истински начин, осјетили присуство и дејство те Свете и велике тајне Божанске истине и Божанског лика. Довољно је да прочитамо петокњижје Мојсијево па да нађемо у њему личности које су се с Богом на неисказив начин сретале“.

„Али никада се са Њим нијесу лицем к лицу сретале, него увијек преко виђења, преко ријечи које су слушале, преко Божјих анђела, вјесника Божанских који су јављали и откривали тајну, прије свега да Он јесте, да Он постоји и с друге стране откривали Његову вољу, Његове намјере, Његову бригу и старање, Његов промисао о човјеку“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току литургије велики број вјерника је приступио Светом причешћу, а Свету тајну крштења примила је слушкиња Божја Јелена Ракочевић.

Митрополит је данас посјетио и Храм Св. Климента Охридског и Св. великомученика Пантелејмона у Барама Радовића.

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/25201107[/picasa]

У крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици Господин Митрополит је вечерас присуствовао Васкршњем концерту Хора Св. Апостола и Еванђелиста Марка, под вођством проф. Људмиле Радовић. На концерту су као гости наступали и чланови пјевачке групе Храма Покрова Пресвете Богородице из Бијеле, која дјелује при Хору Рождество из истог мјеста.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This