Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/212011[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/21.04.2011_Mitropolit_%20Veliki_cetvrtak.mp3]

ЦЕТИЊЕ, 21. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Велики четвртак, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Говорећи о Великом четвртку, Митрополит Амфилохије је у литургијској проповиједи подсјетио на ријечи пророка: Ударићу пастира и овце ће се разбјежати. „Ударили су пастира и апостоли су, један за другим, побјегли кроз таму те страшне ноћи“.

„Међу њима је био и апостол Петар. Додуше није отишао далеко, него је те ноћи остао у близини Његовој, пратећи га, што је показивало да се ипак он у своме срцу није био потпуно одрекао Господа, иако је и на њега био напао страх који каља образ често људима, и онда и данас. Тако се испунила она ријеч Христова: докле пијетао не запјева три пута ћеш ме се одрећи“.

„И наставак тих страшних збивања, када изводе господа пред првосвештеника и суђење пред првосвештеником, извођење лажних свједока, одувијек је то било. Одувијек је људска правда била таква и данас је она таква. Када људи без савјести, поготово они на власти, они који брину само о својој власти, хоће некога да осуде на правди Бога, увијек изводе лажне свједоке“, рекао је Митрополит Амфилохије.

У току литургије Владика је освештао неколико антиминса за потребе служења Светих служби у Митрополији.

Митрополит Амфилохије је потом у манастирској цркви пред новинарима прочитао своју Васкршњу поруку.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This